Se hvilke af de færdiglavede og frosne æbleskiver, der har den bedste smag i denne smagstest af æbleskiver.
I denne smagstest af æbleskiver undersøges ni forskellige af den frosne slags for at finde ud af, om der egentlig er forskel på smagen.
Det er jo så nemt: Du køber en pose frosne og færdiglavede æbleskiver i supermarkedet. Hælder dem ud på en rist og giver dem en tur i ovnen – og vupti så er der æbleskiver.
Men er de frosne æbleskiver værd at spise og har det betydning, om du køber den ene eller anden slags?
De findes i økologiske og ikke-økologiske varianter, nogle er tilsat kardemomme og kærnemælk, og prisen svinger fra under 3 kroner til cirka 9 kroner for 100 gram.
Så hvilke skal du vælge?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af æbleskiver og testet ni forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Smagen af æbleskiver
Æbleskiver er en dansk traditionel spise, der er særligt populær ved juletid.
Det består af en slags pandekagedej, der steges i en æbleskivepande til små kugler, og derefter spises lune med syltetøj og flormelis til.
Hjemmelavede æbleskiver indeholder typisk følgende basisingredienser: Hvedemel, sukker, kærnemælk, natron, evt. bagepulver og æg.
Hertil kan man krydre dem efter smag med for eksempel kardemomme, vanilje, salt og citron.
Og så skal æbleskiverne helst steges i smør, for at få den rigtige smag og skorpe.
Smagen skal altså være afbalanceret mellem sødme og syrlighed. Der må godt være tilsat en anelse salt for at afstemme smagen, og så må de gerne smage afrundet af kardemomme og eventuelt en anelse citronskal.
Konsistensen bør være lettere luftig med en sprød skorpe og saftig krumme, der ikke må være for klæg.
Smagstest af æbleskiver
I denne smagstest af æbleskiver indgår ni forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er æbleskiverne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er æbleskivernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * *
Karen Volf økologiske æbleskiver, pandebagte med kærnemælk og kardemomme
Karen Volf økologiske æbleskiver er lidt større og har en mere ensartet form. De har en mild og frisk duft af citron og kardemomme og en god smag af bagværk. En smule salt giver god balance til syrligheden og sødmen. Konsistensen er middel luftig med godt bid i krumme og skorpe.
Pris per 100 gram: 5,50 kroner (19 kr for 336 g i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Naturlig aroma, hævemiddel (E500), naturlig vaniljearoma, emulgator (E322), citronolie.
* * * *
Irmas økologiske æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Irmas økologiske æbleskiver har en ensartet form og en mild duft af citrus og kardemomme. Den er fint afstemt i smagen med en smule salt til det søde og syrlige. Den har lidt bid i krummen og skorpen. Minder meget om Karen Volf økologisk æbleskive.
Pris per 100 gram: Ca. 9 kroner (30 kr for 336 g i Irma).
Tilsætningsstoffer: Naturlig aroma, hævemiddel (E500), emulgator (E322), citronolie.
* * * *
Coronet pandestegte æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Coronet æbleskiver med kærnemælk og kardemomme har en god og frisk duft og smag af kardemomme og en svag syrlighed, der giver god balance med en svag sødme. Den har en god luftig og blød krumme og en god sprød skorpe.
Pris per 100 gram: 4,50 kroner (25 kr for 560 g i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, hævemidler (E450, E500), emulgator (E322), naturlig aroma, surhedsregulerende middel (E270).
* * *
Coop æbleskiver
Coop æbleskiver har en mild og neutral smag og duft. Der er en fin balance mellem sødme og syrlighed - en anelse citrus dominerer. Den har en fin krumme med en smule bid i en sprød skorpe. En gennemsnitlig æbleskive.
Pris per 100 gram: Ca. 3 kroner (16,50 kr for 560 g i Irma).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E341, E450, E500), aroma, emulgatorer (E491, E322).
* * *
Bakersfield æbleskiver pandestegte
Bakersfield æbleskiver har en svag duft af citron og kardemomme. Den har en meget mild smag, men en smule salt giver lidt modspil til sødme og syre. Krummen er lidt kompakt og en smule klæg.
Pris per 100 gram: Ca. 3 kroner (15 kr for 560 g i Netto).
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, hævemidler (E450, E500), emulgator (E322), citronaroma.
* * *
Rema 1000 Julens æbleskiver med kardemomme
Rema 1000 æbleskiver har en mild og neutral smag med en svag duft af citron og kardemomme. Den er lidt kompakt i konsistensen og krummen er en lille smule klæg.
Pris per 100 gram: Ca. 3 kroner (15 kr for 560 g i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, hævemidler (E450, E500), emulgator (E322), citronaroma.
* * *
Coronet pandestegte æbleskiver med kardemomme
Coronet æbleskiver med kardemomme har en mild og neutral smag med en svag duft og smag af kardemomme og citron. Den har en temmelig kompakt krumme og er en smule klæg i konsistensen og er ikke særlig sprød.
Pris per 100 gram: Ca. 3 kroner (34 kr for 1120 g i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Modificeret stivelse, hævemidler (E450, E500), emulgator (E322), naturlig aroma.
* * *
Levevis økologisk pandestegte æbleskiver
Levevis økologiske æbleskiver har mild smag med en lettere kunstig smag og duft af citrus, der dominerer smagen. Den har en god og luftig krumme, men duft og smag er ikke så frisk og indbydende.
Pris per 100 gram: Ca. 4 kroner (20 kr for 480 g i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E336, E500), emulgator (E322), citronaroma.
* *
Karen Volf julens æbleskiver, pandebagte med kærnemælk og kardemomme
Karen Volf æbleskiver har en meget skarp og kunstig duft og smag af citrus, der næsten er parfumeret, og overdøver alt andet i æbleskiven. Den har en luftig og fin krumme, men den skarpe citronaroma ødelægger smagsoplevelsen.
Pris per 100 gram: Ca. 4,50 kroner (25 kr for 560 g i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgatorer (E471, E322, E475), hævemidler (E450, E500), naturlige aromaer.
Ikke stor forskel
Forskellen på smagen af de ni forskellige varianter i denne smagstest af æbleskiver er ikke himmelråbene stor.
Ser man på ingredienslisterne, er der da heller ikke meget forskel på indholdet i de forskellige æbleskiver.
Tidligere har de færdigproducerede æbleskiver netop været udskældt for at være samme produkt i forskellig indpakning. Det kan dog være svært at afkode præcist hvem, der har lavet flere af æbleskiverne, da der ofte blot står ”Produceret i DK for ...” eksempelvis Netto eller Rema 1000.
Om du køber den ene eller den anden variant er der derfor ikke er stor forskel på.
Vælg derfor nærmere ud fra om du vil have en økologisk udgave eller ej. Den økologiske variant fra Karen Volf ligger i den billige ende til 5,50 krone per 100 gram, så du behøver ikke betale meget mere for en økologisk æbleskive.
Afbalanceret smag i testvindere
Selvom der ikke er kæmpe stor forskel på smagen af de frosne æbleskiver, så er der alligevel nogle, der er en smule bedre end andre.
De bedste er to økologiske varianter, fra henholdsvis Karen Volf og Irma, samt Coronet æbleskiver med kærnemælk og kardemomme.
De to økologiske varianter fra Karen Volf og Irma er begge produceret af Bisca A/S og minder da også utroligt meget om hinanden i smagen. Ser man på ingredienslisten er de også påfaldende ens.
Alle tre varianter indeholder kærnemælk, der med sin syrlighed giver en god balance til sødmen. De har en afrundet og frisk duft af kardemomme og smager godt af bagværk.
Pas på ikke at forveksle den bedste Coronet med den anden æbleskive fra Coronet, nemlig Coronet pandestegte æbleskiver med kardemomme. Den anden variant er lidt billigere og er altså uden kærnemælk - og det kan smages. Den har ikke en lige så god og afbalanceret smag og får en lavere bedømmelse.
Samme æbleskive i forskellig indpakning?
To af varianterne i denne smagstest er med sikkerhed produceret af Coronet Cake Company (begge indeholder Coronet i navnet). Det er en dansk virksomhed, der startede som et lille bageri i København for cirka 70 år siden og i dag er en stor kageproducent i Skandinavien.
Coronet Cake Company har tidligere været omtalt for at producere mange af æbleskiverne på det danske marked. Omtalen bestod i, at de producerede æbleskiver til forskellige private labels, og det altså var samme æbleskive i forskellig indpakning – og til forskellig pris.
I denne smagstest af æbleskiver er de to Coronet-æbleskiver forskellige i både indhold og smag. Men to private label varianter, Bakersfield fra Netto og Rema 1000 æbleskiver, er meget identiske i smag med Coronet æbleskiven uden kærnemælk.
Ingredienslisten afslører da også en slående lighed mellem de tre varianter.
Prisen er da også næsten den samme for de tre, der alle ligger i den billige ende af skalaen til under 3 kroner per 100 gram.
Middel smagsoplevelse
Generelt er de frosne æbleskiver en middelmådig smagsoplevelse. De mangler alle smag - i hvert fald den friske og autentiske smag af hjemmebag.
Der er overordnet ikke meget knald på smagen og nogle tenderer en mere kunstig smag med skarpe citronnoter fra tilsat citronolie eller citronaroma.
Dog kan de fleste af testens varianter sagtens spises, hvis du ikke orker selv at svinge æbleskivepanden.
Med en god marmelade og flormelis kan de frosne æbleskiver stadig være en god oplevelse - særligt hvis de kan nydes uden stres og i godt selvskab.
Kunstig smag fra aroma
Samtlige æbleskiver i denne smagstest er tilsat aromastoffer.
Aromastoffer tilsættes for at give aroma (duft) og smag til de industrielt fremstillede æbleskiver.
Laver du dine æbleskiver selv, er det de færreste der kommer aromastoffer i æbleskivedejen, da råvarerne i sig selv burde være nok til at give en god smag.
Men råvarerne i de færdigfremstillede æbleskiver kan åbenbart ikke give nok velsmag.
Aromastofferne giver dog i nogle tilfælde en kunstig smag, der sender æbleskiverne nedad i bedømmelsen. Særligt citronaroma er brugt i en grad, der giver en ufordelagtig kunstig aroma og smag til æbleskiverne.
Dette er netop tilfældet for den klassiske æbleskive fra Karen Volf. Den har en skarp og parfumeret citronaroma, der dominerer smagen og giver en dårlig smagsoplevelse.
I den økologiske æbleskive fra Karen Volf, er aroma dog meget bedre afstemt, og den ender øverst i denne smagstest af æbleskiver.
Ingen smør i æbleskiver
Samtlige æbleskiver i denne smagstest er lavet med rapsolie, mens INGEN indeholder smør. Normalt vil man ellers bage sine æbleskiver i eller med smør, for at få den helt rigtige og lækre smag af hjemmelavet bagværk.
Men i de frosne færdiglavede æbleskiver har man altså valgt at bruge den billigere rapsolie i stedet.
Rapsolie er da også et sundere alternativ til smør, hvis man vil undgå mættet fedt, men smagen er altså langt fra den samme.
Er der æbler i æbleskiver?
Ingen af æbleskiverne i denne smagstest indeholder æbler.
I dag er der sjældent æbler i æbleskiver, hvad end det er frosne eller hjemmelavede af slagsen.
Der har dog historisk været et lille stykke æble eller æblemos i æbleskiver, men navnet æbleskiver stammer måske helt tilbage fra 1700-tallet, hvor man vendte tynde skiver æbler i mel og æg og stegte dem i smør på en pande.
Nogle værner stadig om den gamle tradition med æbler, og kommer et lille stykke æble i midten af æbleskiven, når den er bagt på den ene side – lige inden den vendes. Æblet giver en dejlig sød og syrlig smag, og lidt ekstra struktur til æbleskiven.
Sådan har vi gjort
Vi har testet frosne og færdiglavede æbleskiver, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Æbleskiverne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Smagstest af gløgg – julens bedste gløgg
Smagstest af marcipan – her er den bedste marcipan
Smagstest af kirsebærsauce – bedst til risalamanden
Comments
No Comments