Sej er fællesnavnet for mørksej og lyssej, selvom de er forskellige fisk. Læs om de to fisk inklusiv forskelle i smag og ydre og find gode opskrifter.
Sej er en fremragende spisefisk, som minder en del om torsken. Men der findes både lyssej og mørksej. Så hvad er forskellen egentlig? Og er det overhovedet den samme fiskeart?
Sagen er, at mørksej er den, vi kalder for sej. Begge er en del af torskefamilien, og de minder en del om hinanden i udseende.
Smag og konsistens på de to fisk er dog også forskellige, så det er ikke en god ide at købe lyssej, hvis en opskrift anbefaler sej. Her vil det altid betyde mørksej.
Her får du fakta om de to typer fisk.
Mørksejens kød minder om torskens
Det latinske navn for denne fisk er Pollachius virens, og for at fuldende forvirringen kaldes denne sej også en gråsej. Det skyldes den mørkegrå til sorte ryg.
Det er en såkaldt vandrefisk, som lever i stimer, og svømmer tæt på havoverfladen. Den lever blandt andet det østlige Atlanterhav, og vi har den også i vores farvand.
Her i Danmark fanger vi 5.000 tons (mørk)sej om året. Disse fisk kan blive op til 1,6 meter lange.
Kødet er lidt mørkere end torskens, og det er mere blødt i konsistensen, da fisken ikke har lameller som torsken.
Smagen er umami, og så er kødet virkelig fedtfattigt i forhold til for eksempel laks og makrel. Når du laver mad med sej, kan du sagtens give den gas med krydderier, salt og ost, da dens smag er temmelig kraftig.
Ønsker du en mindre fremtrædende umami-smag, skal du både bruge salt og sukker til marinering eller under dampning.
Her er opskrifter, hvor der er brugt mørksej:
Den lyse sej også kaldet en lubbe
Lyssejen hedder lubbe og på latinsk: Pollachius pollachius. Ligesom med mærksejen er det en vandrefisk, der lever i stimer.
Den har ikke den mørke ryg som sin fætter, men er mere grønlig-brun. Og så har den et fint underbid som mørksejen.
Kødet er lyst og fast i konsistensen men finere end mørksejens. Også smagen er mere mild end den almindelige sej.
Lyssej er rigtig god i fiskefrikadeller, hvor den mørke sej har en grålig farve, som ikke egner sig til delikate fiskefrikadeller.
Her er Madens Verdens guide til, hvordan du tilbereder lyssej på forskellige måder:
Lyssej i ovn, på pande og grill
Sæson for begge typer sej
Begge fisk har sæson hele året. Sejens kød er bedst fra juni til og med december.
Lyssejens kød smager allerbedst i de kolde måneder, fra begyndelsen af oktober til begyndelsen af januar.
Ingen af fiskene er kalorierige, lyssejen har dobbelt så meget fedt som mørksejen. Men det er stadig ingenting.
En mørksejs fedtindhold per 100 gram er 0,3 gram fedt, lyssejen - eller lubben - har et fetdinhold på 0,6 gram per 100 gram kød.
Begge indeholder A-vitaminer, men kun mørksejen indeholder D-vitamin.
Kilder: Royal Greenland, Skagenfood og 2gangeomugen.dk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: