Måske den bedste opskrift på et godt rugbrød med surdej og kerner. Rugbrødet bages bla. med hvidtøl, er nemt at bage og det smuldrer ikke.
Rugbrød har måske nok ry for at være besværlige at bage, og derfor nøjes de fleste med at købe rugbrødet hos bageren eller i supermarkedet.
Men det er faktisk en skam, for intet slår et helt nybagt og hjemmebagt rugbrød.
Rugbrødene her er bagt med blandt andet hvidtøl og surdej, og de hæver i fem timer. Det er vigtigt du overdækker formene, så dejen ikke tørrer ud!
Jeg foretrækker rugbrød, der ikke er for høje i formen, men du kan jo bage dem som du synes. De kan også laves mere kvadratiske.
Opskriften her giver tre dejlige brød. Nemmere bliver det ikke at lave et hjemmebagt rugbrød. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåde.
Opskrift på rugbrød
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 3,5 deciliter vand
- 150 gram rugkerner - skårne
- 3 deciliter vand - koldt
- 5 gram gær
- 3,3 deciliter hvidtøl
- 300 gram surdej
- 400 gram rugmel
- 200 gram hvedemel
- 100 gram fuldkorns hvedemel
- 20 gram salt
- 20 gram maltmel
- 2 spiseskefulde mørk sirup
- 200 gram rugkerner - poppede, klar til brug
Sådan gør du
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes vand og gær. Røres sammen med en ske. Hæld hvidtøl i.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint. Se evt. mere i min video med fremgangsmåde.
- Smør tre forme og fordel cirka 800 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand. Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys, græskarkerner eller lignende. Der er frit valg.
- Læg et viskestykke over dine forme med rugbrød, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Næringsindhold
Video
Noter
Husk altid at lade de hjemmebagte rugbrød køle helt af inden du skærer det ud!
Du skal fordele cirka 800 gram rugbrødsdej i hver form, men du kan også gemme lidt rugbrødsdej i en tæt bøtte som surdej til næste gang.
Surdejen opbevares i tætsluttende bøtte i køleskabet.
Fryseegnet: Rugbrødet kan sagtens fryses ned. Jeg plejer at skære det afkølede brød i skiver, og derefter fryses det ned. Så kan man altid lige tage et passende antal skiver op - og du har altid lækkert rugbrød klar til brug. Kan tøs op ved stuetemperatur eller i 60 sekunder ved 450W i mikroovn.
Hvorfor citronsaft i rugbrød?
Du kan også tilsætte lidt citronsaft i dine hjemmebagte rugbrød. Og hvorfor så det?
Jo, dels er citronsaft med til øge hævningen (du får et lidt mere luftigt brød), og dels giver det lidt mere syre til brødet.
Derfor min anbefaling om at bruge lidt citronsaft til din rugbrødsbagning.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i de færdige brød bør være 97 grader.
Rester af rugbrødet anvendes naturligvis til verdens bedste øllebrød.
Opdateret opskrift
Jeg har opdateret min grundopskrift på rugbrød, og i virkeligheden forsimplet den en smule.
Men en del af jer var også meget glade for den tidligere opskrift på rugbrød med surdej, så den kommer her.
Du skal bruge:
3,5 deciliter vand
150 gram rugkerner skårne
3 deciliter hvidtøl
3 deciliter vand koldt
300 gram surdej
20 gram salt
350 gram rugmel
200 gram hvedemel
100 gram speltmel fuldkorns
2 spiseskefulde mørk sirup
2 spiseskefulde citronsaft
100 gram solsikkekerner
50 gram 5-korns blanding eller lignende
Fremgangsmåde:
- Vand og skårne rugkerner koges fem minutter i en lille kasserolle, og køles derefter ned til ca. 40 grader, så det stadig er godt lunt - men ikke for varmt.
- I skålen til røremaskinen hældes hvidtøl, vand og surdej, som derefter røres sammen, hvor der anvendes spartel.
- Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres sammen i cirka 10 minutter. Kom også de kogte og skårne rugkerner i. Tilsæt om nødvendigt lidt mere vand eller rugmel til den rette konsistens opnås (hverken for tynd eller for fast). Målene plejer dog at passe fint.
- Smør to forme med smør og fordel cirka 900 gram dej i hver. Du skal smøre formene grundigt, så rugbrødene nemt slipper igen.
- Glat brødene ud med en spartel, der dyppes i vand, og prik derefter hvert rugbrød grundigt med en kødnål eller lignende.
- Beklæd formene med tætsluttende husholdningsfilm, og lad nu rugbrødene hæve ved stuetemperatur i cirka fem timer.
- Drys brødene med blå birkes, solsikkerkerner, majsdrys eller lignende. Der er frit valg.
- Forvarm ovnen ved 250 grader varmluft, og bag dine rugbrød i først fem minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 185 grader varmluft, og bages i yderligere 55 minutter. Samlet bagetid er altså en time. Eller til en kernetemperatur på 97 grader.
Vild med rugbrød? Prøv også disse:
Lars-Henrik Bille Fedders
Hvis jeg i stedet for at bage to små, bager et stort af portionen. Skal jeg så skrue op for temperaturen eller forlænge bagetiden?
Holger Rørby Madsen
Hej Lars-Henrik
Jeg ville forlænge bagetiden - ikke højere temperatur 🙂
Brug evt. et stegetermometer, og brødet er færdigbagt ved 97-98 grader.
Alt det bedste
Holger
Marianne
Hej Holger
Laver du selv den første surdej til rugbrød.
Mvh Marianne
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Ja, det gør jeg altid - og ud fra denne opskrift: https://madensverden.dk/surdej/
God fornøjelse - det er heldigvis ganske nemt 🙂
Alt det bedste
Holger
Lars-Henrik Fedders
Hej Holger.
Vi har nu, med stor fornøjelse bagt og spist dit rugbrød de sidste mange år. Det har altid været nemt og ligetil. De sidste tre gange er det i mellemtiden faldet helt sammen i midten af brødet, under bagningen og været klægt, selvom kernetemperaturen har været på 97. Surdejen virker sund og god.
Har du en ide om hvad der kam være galt?
Mvh Lars-Henrik
Anna
Hej Holger,
Tak for alle dine altid gode opskrifter! Nu er turen kommet til dette rugbrød - og jeg har aldrig prøvet at bage rugbrød før. Men mit spørgsmål er, hvad for nogle forme, jeg skal bruge. Er det en 30 cm form?
Bedste hilsner,
Anna
Lena Dupont Duvander
Hej Holger, det lyder som en rigtig god opskrift på rugbrød.
Har du prøvet at koldhæve det ?
Mvh Lena
Holger Rørby Madsen
Hej Lena
Tak for det, og nej. Det har jeg ikke, men prøv det da - og skriv lige hvordan det går 🙂
Alt det bedste
Holger
Lena Dupont Duvander
Hej Holger, så har jeg prøvet at bage dit rugbrød, det blev super lækkert😃
Efterfølgende har jeg prøvet at lave det igen, denne gang koldhævede jeg rugbrødet.Det fungerer fint og det smagte lige så godt, som de første rugbrød jeg bagte, så det er ikke sidste gang jeg gør det😊 Tak for nogle gode opskrifter 👌mvh Lena
Wivi Winberg
surdej
Ingrid Kjølby Sørensen
Hej.
Har ingen røremaskine. Kan jeg ikke bare ælte det godt i hånden? Kunne ikke skaffe poppede rugkerner. Kan det erstattes med alm. knækkede rugkerner/rugmel.
Mvh Ingrid
Holger Rørby Madsen
Hej Ingrid
Ja og ja. Det kan du sagtens gøre. Nu skal rugbrødsdejen ikke æltes som en gærdej, så du kan blot røre den grundigt sammen.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Jette
Hejsa.
Jeg kunne godt tænke mig, at prøve at bage dit rugbrød. Men hvad menes der med poppede rugkerner og hvor meget af vandet skal “de andre” rugkerner koges i. Det er lidt uklart i opskriften 🤔
Annette
Hej Holger😊
Er rigtig glad for dine opskrifter.
Ofte hæver mine rugbrød hurtigt op efter ca 1 time, skal de forsat hæve ? eller skal jeg bage dem , når de er hævet op?
Mvh Annette
Kristine Hvidtfeldt
Har du mon ændret i denne opskrift indenfor den sidste uge? Var vild med den tidligere opskrift håber denne er lige så god. Men mon du stadig har den ældre version du vil dele?
Holger Rørby Madsen
Hej Kristine
Yes - det har jeg. Men jeg har nu også lagt den oprindelige opskrift på hjemmebagt rugbrød ind nederst i opskriften 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Kristine
Tak 😀 den bruger jeg og min svigermor nemlig i stor stil. Den er helt fantastisk
Susanne
Hæver i 5 timer. Vil det være ok at hæve natten over måske 7-8 timer ?
Holger Rørby Madsen
Hej Susanne
Det kan du sagtens - og det gør jeg også ofte 🙂
Alt det bedste
Holger
Torben
Der står at man skal bruge surdej, hvor finder jeg opskriften på det
Heidi
Ville gerne igang med at bage rugbrød, men der skal jo 300gr surdej i - hvordan starter man op??
Eva
Prøv at google, surdej der kommer mange opskrifter frem .Og det er bare nemt at lave, så hop du bare ud i det.👍
janolsen687@gmail.com
Der står i opskriften, at rugkernerne skal køles lidt ned efter kogning. Hvad er lidt?
Hvilken funktion har citronsaft i rugbrød?
Denne opskrift giver et rigtig godt rugbrød. Det ærgrer mig derfor, at jeg ikke kan finde ud af at gemme opskriften på min huskeliste.
Holger Rørby Madsen
Hej Jan
Dejligt at høre, og jeg synes også det er virkelig lækre rugbrød.
Jeg har opdateret opskriften, så du nu også kan gemme den på din huskeliste.
Citronsaft er dels med til at rugbrødet hæver bedre, men den giver også lidt syre til brødet.
Alt det bedste
Holger
Stella
Hej Holger
Jeg savner også den tidligere opskrift, som jeg har brugt meget…
Holger Rørby Madsen
Hej Stella
Godt du skriver - og jeg har nu lagt den oprindelige opskrift ind nederst 🙂
Opdateringen skyldes, at jeg gerne ville lave et lidt mere simpelt rugbrød.
Alt det bedste
Holger
Bodil stenhøj
Nu har jeg prøvet at bage jeres bedste rugbrød” med sur dej, men den hæver ikke særligt meget - hvad gør jeg forkert