Ovnbagt laks med risotto i en skøn kalvefond er en ret, hvor laksen bliver stegt helt perfekt, og aldrig ender med at blive tør. God som gæstemad.
Ovnbagt laks med risotto i kalvefond er god mad på travle hverdage, fordi retten ikke tager meget mere end 20 minutter at lave.
Men den er samtidig også superfin som gæstemad, fordi den har masser af smag.
Jeg plejer at anvende laksebøffer på cirka 175 gram stykket, og du skal bede fiskehandleren om stykker fra den brede ende (hovedenden) på laksen. Aldrig fra halestykket.
Haleenden er tyndere og mindre kødfuld end hovedenden, derfor er det en vigtig detalje for retten.
Hvis du ikke har kalvefond, kan du købe den - ellers kan du bruge en god bouillon med kalvesmag.
Hvis du har mod på at lave en rigtig god, hjemmelavet okse- eller kalvefond, kan du sætte dig ind i metoden her: Sådan laver du oksefond.
Opskrift på ovnbagt laks med risotto i kalvefond
Ingredienser
- 4 stk laks på hver 175 gram
- citronsaft
- salt
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk smør med top
- 2 stk skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 200 gram arborio-ris
- 0,5 dl hvidvin kan udelades
- 5 dl kalvefond
- 1 dl mælk
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Tjek at laksebøfferne er helt fri for ben, og læg dem derefter på en bageplade med bagepapir med skindet nederst. Dryp dem med lidt citronsaft, og derefter med groft salt. De skal saltes lidt mere, end du måske lige regner med.
- Laksebøfferne bages i en forvarmet ovn ved 220 grader varmluft, hvor de skal have 15 minutter.
- Kog fem deciliter vand op med to spiseskefulde koncentreret kalvefond fra flaske.
- Risotto laver du ved at hakke skalotteløg og hvidløg fint, og derefter svitse dem let i en blanding af olivenolie og smør. Giv dem 4-5 minutter ved middel varme, uden at løg og hvidløg tager farve.
- Kom derefter risottoris ved, og når de har suget al væden til sig, kommes hvidvin ved. Lad det hurtigt koge væk, hvorefter du nu gradvist tilsætter varm kalvefond de næste 18 minutter, mens risene koges næsten møre ved en ikke alt for høj varme.
- Når kalvefonden næsten er kogt væk, tilsætter du lidt mere, og fortsætter sådan indtil du har brugt al kalvefond.
- Til sidst kommes lidt mælk ved, og når den ligeledes næsten er kogt ind, smages risottoen til med salt og peber og serveres sammen med den ovnbagte laks.
Server eventuelt retten med en god tomatsalat og et hjemmebagt brød til. Her får du opskrifter til inspiration: