Osso buco skal langtidssteges i op mod 4 timer - så bliver kødet det møreste, som du nogensinde har smagt.
Her er opskriften på en lækker og super mør osso buco med en god kartoffelmos.
Og jeg har anvendt en solid Kong Asgers Ale fra Bryghuset Møn, men du kan selvfølgelig sagtens også andre mørke øl.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.
Ingredienser til osse buco
4 stykker osso stykker
1 stor persillerod
3 gulerødder
En halv knoldselleri
2 porrer
1 stort løg
4 hvidløgsfed
5 deciliter oksefond
1 Kong Asgers Ale fra Bryghuset Møn (eller anden mørk øl)
1 dåse hakkede tomater
3 spiseskefulde tomatpasta
2 spiseskefulde balsamico
2 laurbærblade
1 kvist frisk romasrin eller timian
Hvedemel til at vende osso buco i
1-2 deciliter piskefløde
Fremgangsmåde
- Start med at gøre grøntsagerne klar til en omgang langtidsstegning. Rengør og vask dem - og skær dem i mundrette stykker. Det gælder persillerod, gulerødder, knoldselleri og læg. Hak hvidløgsfedene fint.
- Dup osso bucoerne tørre med lidt køkkenrulle, og vend dem i mel. Inden du vender dem i melet skal du lige snitte ridser (ikke skære dybt ind i kødet) fire steder rundt i kanten - så undgår du at de krøller op under bruningen.
- Kom lidt smør på en varm pande, og brun hurtigt alle osso bucoerne på begge sider. Tag et par stykker ad gangen. Læg dem til side.
- Svits alle grøntsagerne i lidt smør en stor stegegryde, og læg dine osso buco ned i gryden. Kom hakkede tomater, balsamico, laurbær, rosmarin eller timiankvist, tomatpasta, øl og oksefond ved - det skal kun lige dække det øverste stykker kød.
- Lemp lidt rundt på ingredienserne i gryden, så du får fordelt grøntsager og osso buco godt. Giv en smule salt og masser af friskkværnet peber.
- Skru ned for varmen - 2-3 på en skala fra 1-9, læg låg på og lad din osso buco småsimre i en fire timers tid.
- Så bliver dine osso buco bløde som smør - men er du presset af tiden, kan de godt nøjes med små tre timer.
- I mens laver du en god omgang kartoffelmos, som finder opskriften på i dette link.
- Så skal vi have gjort det sidste af vores osso buco færdig. Tag forsigtigt kødet op af gryden - men PAS PÅ - det er MEGET mørt, og skiller MEGET nemt. Læg forsigtigt dine osso buco over på et fad, og drys med lidt salt og friskkværnet peber.
- Sigt grønsagerne fra (dem spiser vi også!) - og kom sovsen ned i en kasserolle. Måske er der for meget sovs, og så hælder du noget af den fra. Kog den op, kom fløde i, og smag til med salt og peber. Gerne også lidt gastrik. Du kan også jævne den med lidt Maizena - og eventuelt give den lidt madkulør. Det er op til dig.
Server nu osso buco med de kogte grøntsager/rodfrugter, kartoffelmos og den gode sovs.
Kødet skal gerne nydes sammen med et glas rødvin - og den kan godt trække en mere kraftig rødvin.
Jeg har her beregnet en osso buco pr. person, men det afhænger selvfølgelig af størrelse. Det kan være du skal beregne 1,5 pr. person, og stegetiden er den samme.
Og et tip: Husk at skære fire ridser i kanten af osso bucoerne - så undgår du at de krøller op under bruningen.
Kan man lave osso buco i ovnen? Sagtens! Følg fremgangsmåden som ovenfor, men i stedet for at simre på kogepladen, sætter du gryden eller stegesoen ind i ovnen ved 160 grader (med låg på). Her skal den så have omkring tre timer.