Eksperter har lavet en liste over de mest næringsrige fødevarer - og du vil nok blive forbavset over et par af dem, der optræder på listen.
Vi ved godt, at det er sundt at spise grøntsager og frugter. Masser af dem. Men vidste du, at ren svinefedt indeholder en masse næringsstoffer, der er gode for os? Hvis vi spiser det i moderate mængder selvfølgelig.
BBC har netop bragt en liste over de 100 mest næringsrige fødevarer, udpeget af ernæringseksperter i et studie fra Korea, hvor fødevare- og ernæringseksperter har rangeret 664 forskellige råvarer efter deres indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Og du kan se Top 10 her.
Det mad, der er på listen, er råvarer, som har et højt indhold af de mineraler, vitaminer og fedtsyrer, vi har brug for.
Det betyder ikke, at vi kan nøjes med at spise løs af en eneste fødevare på listen, men jo højere pointtal fødevaren har fået, desto større sandsynlighed er der for, at den vil opfylde vores ernæringsmæssige behov.
1. Mandler
En lille håndfuld mandler om dagen holder lægen væk. Med en lille omskrivning af talemåden bliver sætningen straks mere sand, for mandler og nødder er sunde. Så sunde, at de topper listen over næringsrige fødevarer.
Såvel Fødevarestyrelsen som Hjerteforeningen anbefaler, at vi spiser 30 gram mandler eller nødder om dagen.
Forskning har nemlig vist, at mandler og nødder kan mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og med de anbefalede 30 gram om dagen, sænkes LDL-kolesteroltallet samtidig med, at vores krop nyder godt af mineralerne, vitaminerne, kostfibrene og de umættede fedtsyrer.
2. Cherimoya
Denne frugt vokser i Andesbjergene, og er endnu ikke så udbredt i Europa. Det er en grøn, bulet frugt med sødt, hvidt frugtkød, der bugner af A-, C-, B1- og B2-vitaminer samt kalium.
3. Havaborre
Havaborren er en dybvandsfisk, der er fuld af proteiner og de sunde Omega3-fedtsyrer. Udover det er den en god kilde til selen, kalcium og B-vitaminer.
4. Fladfisk
Fladfisk er et vidt begreb, der dækker over populære spisefisk som rødspætter, skrubber, helleflynder og pigvar. Som havaborren indeholder fladfisk de sunde Omega3-fedtsyrer, proteiner, magnesium, selen og B-vitaminer.
5. Chiafrø
Chiafrø har et højt indhold af kostfibre, kalium, kalk, jern og antioxidanter, altså en af de meget næringsrige fødevarer. De indeholder også Omega3-fedtsyrer, som vi kender fra fede fisk, og som er til gavn både for hjertet og hjernen. Du kan læse mere om de sunde frø her.
6. Græskarkerner
Her har vi igen en råvare, der bugner med de gode Omega3-fedtsyrer. Græskarkerner har også et højt indhold af magnesium og zink, som styrker immunforsvaret.
7. Bladbede
Vi har altid fået at vide, at spinat er sundt. Det er det skam også, men bladbeder slår spinaten med flere længder. Det er især den sølvfarvede bladbede, som har et højt indhold af A- og B-vitaminer samt mineraler som kalium, kalcium, jern og magnesium.
8. Svinefedt
Dette er en af de mere kontroversielle fødevarer på listen. Mennesket skal have fedt for at overleve, men umættet fedt er sundere fedt end mættet. Svinefedt indeholder begge dele.
Hvorfor ernæringseksperterne har givet svinefedt en høj score, er blandt andet på grund af indholdet af B-vitaminer, mineraler og Omega9-fedtsyrer, oleinsyre, som har inflammationsreducerende virkning.
9. Rødbedeblade
Måske plejer du også at smide rødbedernes blade ud, når du skal sylte rødbeder? Lad være med det, for bladene indeholder calcium, jern og A- og K-vitaminer samt kostfibre. De er supersunde og smager fint i en salat.
10. Snappere
Rød rovfisk, der laver i tropiske og subtropiske hav. De kan blive op til en meter lang, kødet er fast og mildt i smagen. Snappere indeholder blandt andet selen, kalium, Omega3-fedtsyrer og masser af A-vitaminer.
Del dine ideer og tanker med os andre her: