Mortensaften i november er lig med andesteg og brunede kartofler. Men hvorfor spiser vi det? Og hvem var ham Morten egentlig?
Mortensaften er temmelig speciel. Mange familier fastholder traditionen med at spise andesteg med sovs, brunede kartofler og rødkål lige netop denne aften. Men ikke alle ved, hvorfor vi holder aftenen i hævd.
Det er ikke lige som jul, hvor vi pynter op og køber gaver, eller påske hvor vi laver gækkebreve og spiser påskefrokost. Der er ikke nogen skikke eller traditioner op til Mortensaften, heller ikke nogen efter, den er der ligesom bare.
Navnet Mortensaften er lige så underligt, da vi egentlig fejrer en biskop ved navn Martin. Martin af Tours blev født i år 336 i det land, der nu hedder Ungarn.
Hævnede sig på gæssene ved at spise dem
Hans forældre var romere, så Martin blev romersk soldat i Gallien, indtil han blev grebet af kristendommen og endte som munk i Tours.
Martin havde det fint som munk, men befolkningen mente, at han skulle være biskop, fordi han var så hellig og god en mand. Det mente han bestemt ikke, så han gemte sig for de kristne i en gåsesti.
Gæssene sladrede om deres ubudne gæst og Martin endte som biskop. Nu var denne biskop ikke helt så godhjertet, som man skulle tro.
Han blev nemlig så hævngerrig på de skræppende gæs, at han besluttede, at hver familie skulle slagte og spise gås en bestemt aften hvert år.
Opskrifter til Mortensaften
Denne dag er Sankt Martins Dag i den katolske verden. I vores blev Martin af Tours til Morten Bisp og gåsen til en and. I år fejres Mortensaften den 10. november.
Hvis du vil vide, hvordan du vælger den rette and, kan du se det her.
Her får du dels en traditionel opskrift på andesteg med brunede kartofler, brun sovs og hjemmelavet rødkål, dels på grillet andebryst:
God gammeldags andesteg opskrift
Andebryst på grill eller pande - opskrift med stegetid og kernetemperatur
Kilder: Kristendom.dk, Folkekirken.dk.