Opskrift på mørdej, der bruges i mange kager. Mørdejen er nem at lave og anvendes blandt andet til hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager.
Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til tærter.
Hvad er mørdej?
Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og mel.
Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.
Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til.
Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskrift på mørdej
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 200 gram smør - køleskabskoldt
- 300 gram hvedemel
- 100 gram flormelis
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
- Skær 200 gram smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med 300 gram hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
- Kom så 100 gram flormelis i og rør det med i et minuts tid.
- Derefter røres 1 æg i.
- Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
- Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Tips
Derefter er din mørdej klar til brug.
Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter og meget andre gode kager.
Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.
Opbevaring
Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.
På køl holder linsedejen sig sagtens i 10-12 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i to måneder, og den er som ny når den så bruges.
Så det kan du sagtens gøre.
Bjarne Munk
Hej Holger
Jeg skal til at lave nogle kager af din mørdej, som skal bruges til en konfirmation. Jeg har læst at man kan fryse mørdej ned, mit spørgsmål er om man også kan fryse den ned, når den er færdig bagt?
Venlig hilsen Bjarne Munk, Kolding
Winnie
Hejsa
Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?
Connie Bach
Tror det er fordi den er rørt på maskine ! Det dur bare ikke med mørdej.
Benthe Dam Christensen
Det er jeg ikke enig i, bruger altid min røremaskine med succes🤗
Benthe Dam Christensen
Du skal ligge den færdige dej på køl en times tid, og bruge godt med mel, når du ruller den ud, ligesom Holger gør, du må øve dig lidt mere
Heidi
Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.
Jette Winsløw
Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej
Christina König
Hej Holger,
jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
Jeg glæder mig til at høre fra dig.
Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
Christina
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Tak for de venlige ord 🙂
Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
Holger