Mørbrad har et ekstremt lavt fedtindhold og kan bruges til alverdens retter. Læs om udskæringen og bliv inspireret med vores opskrifter.
Mørbrad er en af de møreste udskæringer, man overhovedet kan bruge. Og det er uanset, om den kommer fra gris, lam eller okse.
Det er en lille muskel, så man skulle tro, at mørbraden ville være sej, men musklen bliver ikke brugt nævneværdigt. Derfor den dejlige mørhed.
Grunden til at mørbradmusklen ikke udvikler sig særlig meget på dyr, er, at den sidder helt inde i kroppen under ryggen (tyndstegen) og over brystpartiet.
Der findes næppe nogen kødspisere, der ikke har stegt eller grillet mørbradbøffer af svin eller okse.
Det er et reelt stykke kød uden bindevæv og sener, hvis man altså får fjernet det hele før tilberedningen.
Da denne udskæring stort set ikke indeholder fedt, er der også mindre smag i kødet end et stykke med fedtmarmorering eller fedtkant.
Fedt giver smag, masser af smag. Så vi skal krydre eller marinere mørbraden godt, når vi tilbereder den. For eksempel på denne måde:
Næringsværdi og fedtindhold i en mørbrad
Der er proteiner i kød, masser af proteiner, således også i mørbrad. Her ser du energifordelingen samt kolesterolindholdet på henholdsvis 100 gram rå afpudsede okse- og svinemørbrad.
Oksemørbrad: Protein 20 gram, fedt 6,4 gram, kolesterol 58 mg.
Svinemørbrad: Protein 21,5 gram, fedt 2,3 gram, kolesterol 58 mg.
Der er 450 kalorier i 100 gram afpudset svinemørbrad og 595 kalorier i 100 gram afpudset okemørbrad.
Opskrifter på oksemørbrad og svinemørbrad
Svinemørbrad er et relativt billigt stykke kød, som kan bruges i gryderetter, steges som bøffer eller marineres og grilles eller steges på pande og i ovn.
I dette indlæg kan du finde tips til stegning og grill samt læse, hvordan du pudser mørbraden af. Her får du et par af Madens Verdens opskrifter:
Okse- og kalvemørbrad er langt dyrere end svin. Til gengæld har den så mørt kød, at det næsten kan føles som smør i munden.
Ligesom med svinets mørbrad er det vigtigt at give en god rub eller marinade, så smagen understøttes og forstærkes. Prøv for eksempel disse opskrifter:
Kilder: Danske Slagtermestre, Voresmad.dk, Ernæringsfokus.
Malene
Er der ikke noget galt med kalorieudregningen? Der kan umuligt være så mange kalorier i 100 g.