De færdiglavede marcipansnitter indeholder dobbelt så meget sukker og adskillige tilsætningsstoffer sammenlignet med ren rå marcipan.
De små harlekinformede marcipansnitter er en klassisk julekonfekt.
De består af to lag marcipan med en skive farvet masse i midten og er skåret ud i små belejlige mundfulde.
Men hvad er der egentligt i de færdiglavede marcipansnitter?
Hvad er der i marcipansnitter?
Færdiglavede marcipansnitter produceres af blandt andet Anthon Berg og Spangsberg.
De indeholder som forventet marcipan, men derudover er ingredienslisten temmelig lang og omfatter tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, konsistensmiddel og adskillige farvestoffer. Derudover kan der være tilsat aroma, for at give ekstra smag til marcipanen.
Ingredienslisten for marcipansnitter fra Spangsberg ser således ud:
Marcipan (51% mandler, 27% sukker, 11% vand, 11% invertsukkersirup), flormelis (sukker, kartoffelstivelse), finsprit, kakaopulver, konserveringsmiddel (E202), farvestof (E120, E141, E150c), konsistensmiddel (E1103), aroma.
Marcipan med tilsætningsstoffer
Køber du en rulle færdiglavet ren rå marcipan, indeholder den sjældent andet end mandler, sukker, vand og glukosesirup.
Det kan altså sagtens lade sig gøre at producere færdiglavet marcipan helt uden brug af tilsætningsstoffer.
Men det er åbenbart ikke tilfældet for en marcipansnitte, der er tilsat både konserveringsmiddel, konsistensmiddel og farvestoffer.
Det kan undre, at der er tilsat så mange hjælpestoffer til marcipansnitterne, når det ikke behøves til den rene marcipan.
Er der mandler i marcipanen?
Marcipan laves traditionelt af mandler, der blendes med sirup eller sukkerlage.
Fødevareindustrien har dog fundet ud af at bruge abrikoskerner, som et billigt alternativ til mandler, så du kan ikke længere være sikker på, at din marcipan er lavet af mandler.
I marcipansnitter fra Spangsberg og Anthon Berg er marcipanen dog i begge tilfælde lavet på mandler.
Spangsberg indeholder 51 procent mandler, mens dem fra Anthon Berg indeholder lidt færre mandler, nemlig 40 procent.
I begge tilfælde er der dog færre mandler i marcipanen, end hvis du køber en rulle ren rå marcipan, der typisk indeholder 55-60 procent mandler.
Dobbelt så meget sukker
Ser man på næringsindholdet i marcipansnitter, ser det også anderledes ud end for ren marcipan. De indeholder nemlig hele 60 procent sukkerarter.
Det er dobbelt så meget sukker som i ren rå marcipan, der typisk indeholder omkring 25-35 procent sukkerarter.
Til gengæld indeholder ren marcipan mere fedt. Fedtet kommer dog ikke fra en tilsat fedtkilde, men er et naturligt fedtindhold fra mandlerne, der jo er flere af i den rene marcipan.
Du kan se næringsindholdet i Marcipansnitter fra Spangsberg sammenlignet med Odense Original Marcipan her:
Indhold per 100 gram | Marcipansnitter, Spangsberg | Ren marcipan, Odense Original |
Energi (kcal) | 438 | 485 |
Fedt (g) | 17 | 32 |
- heraf mættet fedt (g) | 1,4 | 2,4 |
Kulhydrater (g) | 61 | 33 |
- heraf sukkerarter (g) | 60 | 27 |
Protein (g) | 5,8 | 13 |
Hjemmelavede marcipansnitter
Vil du undgå tilsætningsstoffer og det høje sukkerindhold, er det noget af det nemmeste i verden at lave hjemmelavede marcipansnitter.
Du kan ovenikøbet få en meget bedre smag ved at udskifte det farvede marcipan i midten med blød nougat, der giver lækkert modspil til marcipanen.
Se hvordan du laver hjemmelavede marcipansnitter her:
Hjemmelavede marcipansnitter – verdens nemmeste
Se hvilken marcipan, der vandt vores smagstest her:
Smagstest af marcipan – her er den bedste marcipan
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.