Luciakrans er en svensk opskrift med lussekatter, der indeholder safran og rosiner. brødet er perfekt blødt og svampet - en favoritkrans.
Luciakrans af lussekatter med safran er simpelthen helt ubeskrivelig, og det får én lyst til at spise flere portioner, før man overhovedet har kastet sig over sin første.
Denne opskrift er i følge mig en nødvendighed, når det kommer til at bage i den søde juletid. Især den 13. december kan der jo næppe blive holdt Luciadag uden en luciakrans.
Det er svenskerne, som startede med denne tradition, og jeg må sige at det skal de have ros for, fordi kombinationen af safran og kardemomme er virkelig lækker.
Se også: Lækre, snaskede kardemommesnurrer.
Opskrift på luciakrans af lussekatter
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk
- 25 gram gær
- 100 gram smør
- 2 stk æg en til pensling
- 60 gram sukker
- 0,5 gram safran
- 1 tsk kardemomme
- 0,5 tsk salt
- 450 gram hvedemel
- 24 stk rosiner
Sådan gør du
- Start med at varme mælken op til lillefingervarme, smuldre derefter gæren der i. Tilføj nu et æg. Smelt smørret, og tilføj det derefter i blandingen, når det er kølet en smule af.
- Tag lidt af sukkeret og kom det i en morter sammen med safran. Stød det godt sammen og kom det sammen med resten sukkeret, kardemomme og salt i dejen.
- Tilføj nu hvedemel, i mens du ælter dejen sammen. Forsæt med at ælte i cirka 10 minutter. Dejen skal være ret klistret, det er meningen. Dæk den nu til med et viskestykke og lad den hæve i 45 minutter.
- Når dejen er hævet, hælder du den ud på et rent køkkenbord og ælter den hurtigt sammen.
- Del dejen i 12 lige store boller. Ved at tage en af gangen, ruller du en bolle til en pølse og så ruller du enderne en gang ind mod sig selv. Det lettest at se efter på billedet.
- Forsæt, til alle luciabollerne er formet. Placer dem nu på en bageplade, så de danner en krans. Placer en rosin i hvert "hul" i bollerne. Dæk dem til med et viskestykke og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Pensel dem nu med et æg og bag dem i cirka 10 minutter ved 220 grader almindelig ovn.
- Server din Luciakrans lun og lækker.
Næringsindhold
Tip
Du kan også pynte din Luciakrans med lidt silkebånd og servere de enkelte lussekatter lune på en tallerken pyntet med julepynt.
Hvis du gerne vil bage noget ud over set sædvanlige i julen, kan du bage denne skønne krans med marcipan, der er formet som en adventskrans.
Se også andre opskrifter på julebag og desserter:
Marengs juletræer med krymmel som pynt
Sådan en vidunderlig opskrift, jeg kan ikke vente med at lave dette til den næste familiesammenkomst!