Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet lasagne med kødsovs, bechamelsauce og pastaplader. En klassisk italiensk lasagne, der er nem at lave fra bunden.
Lasagne er en klassisk italiensk ret med lag af kødsovs, bechamelsauce og pastaplader.
Det er lige i den italienske ånd at lave lasagnen fra bunden – og det er lige hvad vi skal med denne pastaret af den bedste slags.
Opskriften her er til 4 personer, men det er 4 store portioner, så der bliver formentlig en rest til dagen derpå, når du laver den.
Bemærk, at i videoen herunder kan du se et andet bud på, hvordan du kan lave en god klassisk bolognese lasagne. Her har vi blandt andet brugt rødvin i kødsovsen.
Opskrift på lasagne
Ingredienser
Kødsovs
- 125 gram løg svarende til et stort løg, finthakket
- 3 fed hvidløg finthakket
- 150 gram bladselleri snittes fint
- 200 gram gulerødder i små tern
- 2 teskefulde oregano
- 500 gram hakket oksekød
- 5 deciliter bouillon høns eller okse
- 700 gram tomat passata
- 2 spiseskefulde soltørrede tomater
- olivenolie
- salt og peber
Bechamelsauce
- 50 gram smør
- 50 gram hvedemel
- 6 deciliter mælk
- Lidt muskatnød revet
- 1 citron
- 1 teskefuld sukker
- salt og peber
Desuden
- 18 pastaplader
- mozzarella eller revet ost
Sådan gør du
- Hak løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder fint.
- Svits grøntsagerne i en gryde med lidt olivenolie ved middel varme, så de ikke tager farve. Tag så grøntsagerne fra.
- Hæld lidt mere olivenolie i gryde og brun oksekødet. Gør det gerne ad to omgange. Har du for meget kød i gryden ad gangen, risikerer du nemlig nemt, at det koger mere, end det steger. Og kødet skal svitses rigtig godt af, da det giver masser af smag til lasagnen.
- Saml nu både grøntsager og det brunede kød i gryden og tilsæt oregano. Tilsæt også bouillon, passata og soltørrede tomater.
- Lad kødsovsen koge op, læg låg på gryden og lad den simre ved middel varme i en halv time. Rør lidt i kødsovsen nogle gange undervejs. Smag derefter til med salt og friskkværnet peber.
- Mens kødsovsen småkoger, laver du bechamelsaucen.
- Smelt smørret i en gryde og pisk hvedemelet i. Pisk derefter gradvist mælk i, indtil den hvide sovs har den rette konsistens. Smag til med salt, peber, revet muskatnød, citronsaft og sukker. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte lidt mere mælk til din bechamelsauce, så den ikke bliver alt for tyk.
- Smør et ildfast fad med olie. Du skal bruge et fad på cirka 20 gange 25 centimeter, så det passer med tre pastaplader i bredden.
- Læg nu et tyndt lag kødsovs i bunden af fadet, så lidt bechamelsauce og derefter pastaplader. Fortsæt på samme måde til du har brugt al kødsovs og bechamelsauce og har 6 lag pastaplader. Øverst slutter du af med kødsovs og bechamel/mornay sauce. Her kan du drysse revet mozzarella eller anden ost på toppen, hvis du har lyst.
- Bag nu lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 °C varmluft, hvor den skal have 30 minutter. Lad lasagnen køle lidt af inden servering, så den lige når at sætte sig lidt.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Fakta
Se også: Sund gulerodslasagne
Italiensk tradition
Lasagne er som sagt en italiensk klassiker, men i dag er det en af de mest udbredte retter i Danmark, hvor den laves i mange forskellige udgaver. Nogen af dem mere tro mod det italienske køkken end andre.
Den mest kendte er nok lasagne bolognese, som opskriften på denne side også laves med. Den blev oprindeligt lavet i byen Bologna i det nordlige Italien.
Men hvad er så forskellen på den originale italienske lasagne og den danske udgave?
Typisk indeholder lasagnen i Italien langt mere pasta (altså pastalader i flere lag) end vi foretrækker at lave den i Danmark. Heroppe putter vi ofte mere fyld i.
Husk også, at den 29. juli hvert år er international lasagnedag.
Tips til hjemmelavet lasagne
Du kan både anvende friske pastaplader eller den tørrede udgave til lasagnen. Når du bruger friske pastaplader er tilberedningstiden lidt kortere. Husk dog at der skal mere væske til ved tørrede pastaplader, end ved friske, da de suger meget væske til sig for at blive al dente.
Du behøver ikke at koge de tørrede pastaplader, før du bruger dem i lasagnen. De lægges blot som lag og bliver møre, når lasagnen er i ovnen.
Lasagnen afsluttes med lidt ost, hvis man er til det. Her anvendes typisk parmesan eller mozzarella.
Server for eksempel med en lækker, sund salat på siden.
Er du vegetar eller har du bare lyst til at prøve en ny slags lasagne? Så prøv at søge på de alternative lasagne opskrifter her på Madens Verden.
Hvordan laver man hjemmelavet lasagne på grill?
Du griller lasagnen ved indirekte varme med omkring 200 grader i grillen.
På grillen skal lasagne også have ca. 30 minutter.
Se også: Lasagnette a la Knorr
anders
Bedste lasagne fundet på nettet hidtil!
Madensverden.dk
Mange tak, Anders - det er jeg glad for at høre.
De bedste hilsner
Holger
Louise Svendsen
Helt enig med Anders. Super god lasagne, som smager lige som den skal. Her i huset er den blevet vores faste favorit lasagne, som vi også servere for gæster. Så den vil vi gerne anbefale til andre.
MKH Louise
Camilla
Kan jeg undvære rødvinen og hvad skal jeg i så fald erstatte den med?
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Det kan du sagtens - tilsæt blot lidt mere bouillon eller vand. Du får stadig en lækker lasagne.
De bedste hilsner
Holger
simone hansen
Skal der ikke bechamel eller oste sauce i den mexicanske lasagne?
mvh
Simone