Kartoffelsorter er forskellige. Nogle er gode til mos, andre egner sig bedst til at blive kogt. Ny guide viser, hvilke der er bedst til hvad.
Kartoffelsorter er måske ikke det, vi tænker mest over, når vi står foran en række forskellige poser med kartofler i butikken.
Det er let at kende forskel på en bagekartoffel og en aspargeskartoffel, men så er den heller ikke meget længere.
En god, gammeldags kogt kartoffel er vel lige god, uanset om den hedder en Bintje eller en Royal, ikke?
Nej, det er den faktisk ikke. En Bintje er den perfekte sort til kogning, mens en Royal bedst egner sig til at lave pommes frites.
Formanden for brancheorganisationen Danske Kartofler, Carl Heiselberg, fortæller, at det er noget af en kunst at vælge den rette kartoffel til maden.
Søg på kartoffelsorter og tilberedningsmetoder
- Vi har et gammelt slogan i Danske Kartofler, der hedder 'Vælg kartofler som du vælger vin'.
- Der er nemlig rigtig stor forskel på sorterne, og det er vigtigt at vælge de rigtige sorter, hvis man vil have det bedste resultat.
Danske Kartofler har derfor oprettet en app og hjemmesiden Kartoffelguiden.dk, hvor du kan søge på de forskellige kartoffelsorter.
Her rangeres de efter et enkelt system, så du kan søge ud fra sort eller tilberedningsmetode. Herefter får du svar på, om den pågældende kartoffel egner sig til stegning, kogning, mos eller friture.
Det er let at søge og finde svar, og så håber jeg personligt, at jeg ikke længere risikerer at lave melede brasekartofler eller klistret mos.
Opskrifter med kartofler i hovedrollen
På Madens Verdens redaktion elsker vi (også) kartofler uanset, hvordan de tilberedes.
Det er en sund og billig rodfrugt, som mætter godt på grund af det relativt høje indhold af stivelse.
En undersøgelse fra Analyse Danmark i 2015 viste, at 74 procent af danskerne spiser kartofler mindst en gang om ugen.
Næsten hver anden over 29 år spiser kartofler tre eller flere gange om ugen, hvor dette kun er tilfældet med 12 procent af de unge mellem 18-29 år.
Del dine ideer og tanker med os andre her: