Juleaften uden Corona. Det håber vi alle på, så hvordan er det bedst at håndtere mad, snold og drikke uden risiko for smitte? Se svarene.
Juleaften uden Corona er en aften, hvor vi ikke giver smitte videre til vores nære og kære.
Mange er blevet testet i december, næsten lige så mange vælger at holde sig for sig selv i dagene op til jul, så de ikke når at blive smittet. Og dermed smitter deres familie i julen.
Alligevel ved vi efterhånden godt, at Corona er lumsk, og kan gemme sig i en person, der ikke har symptomer overhovedet.
Så hvordan undgår vi at smitte hinanden i julen, så vi får en juleaften uden Corona - og helst også et nyt år.
Her får du fem gode råd til, hvordan du håndterer mad og drikke, så det er trygt for alle at spise den dejlige julemad.
1. Husk at skylle frugt og grøntsager
Ja, selvfølgelig, tænker du nok. Naturligvis skal frugter og grøntsager vaskes, før vi tilbereder og spiser dem.
Men der er lige en lille tilføjelse. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du vasker dine hænder med sæbe - eller spritter dem af, før du pakker dine varer ud fra supermarkedet.
Og at du også vasker hænder efter, du har pakket varerne ud. Corona ser ikke ud til at kunne smitte gennem maden, alligevel er det ikke værd at tage chancen.
2. Portionsanret julemiddagen og risalamanden
Vi ved det alle sammen: Vask hænder med sæbe og brug håndsprit. Men ok, den kan jo smutte. Derfor er det en god ide at portionsanrette maden og servere den på tallerkener.
På den måde undgår vi, at alle rører de samme fade med andesteg og skåle med rødkål og brunede kartofler.
3. For mange kokke fordærver maden
I min familie står vi nogle gange hele banden i køkkenet juleaften. En piller aspargeskartofler, en anden laver rødkål, en tredje pisker flødeskum til risalamanden.
Andre igen hænger måske bare ud med et glas rødvin, eller går frem og tilbage for at dække bord eller gå til hånde. Det kender I nok. Men sådan bliver det ikke i år.
Talemåden for mange kokke fordærver maden, passer især i år. Vi skal helst holde afstand - både i køkken og rundt om julebordet, hvis vi vil have en juleaften uden Corona.
Det betyder, at vi bør begrænse antallet af folk, der laver mad.
4. Brug hver sit viskestykke og håndklæde
Lad være med at have håndklæder hængende på badeværelset, for selvom I så udnævner et håndklæde til hver, kan det være svært at huske, som aften bliver til nat.
I stedet kan I lægge en stak vaskeklude som engangshåndklæder eller blot kraftige papirservietter.
Når du har brugt et viskestykke, smider du det til vask, i stedet for at hænge det på sin krog. Næste person der skal vaske op, tager så et rent viskestykke.
Se også 5 gode råd til rengøring.
5. Undgå fælles slikskåle
En skål med hjemmelavet konfekt, en anden med slik, en tredje med julens småkager. Og så er der også frugtfadet med klementiner, nødder og røde æbler.
Sådan er vi vant til at have det i julen. Sådan skal det ikke være i år. Sundhedsstyrelsen fraråder fælles skåle.
Derfor vil vi anbefale, at I laver en skål til hver med lidt af hvert. Den, der står folk slikskålene, bruger engangshandsker eller spritter hænder af forinden.
Her er inspiration til julens konfekt:
Kilder til artiklen om juleaften uden Corona: Fødevarestyrelsen, Coronasmitte.dk og Sundhedsstyrelsen.
Din vurdering
-
Juleaften uden Corona: 5 gode råd til sikker mad