Hvilken flæskesteg skal vi købe, hvis vi vil have mørt kød og sprøde svær? Læs fakta om de forskellige udskæringer, før du køber steg.
Hvilken flæskesteg skal vi købe, hvis vi vil være helt sikre på sprøde svær og mørt kød?
Det er svært at navigere i de forskellige udskæringer i køledisken, hvis man ikke lige ved, om det er ribbensteg eller nakkesteg, som er bedst.
Og hvad med nakkekammen? Hvad kan den, som de andre ikke kan? Da vi alle ved, at det er drønirriterende at servere tørt kød og blød svær, får du her tips til dit indkøb.
Allerbedst er det selvfølgelig at gå til slagteren og få ham eller hende til at vælge en god steg. Men realistisk set ender de fleste af os i supermarkederne i stedet.
Tre forskellige udskæringer - en steg
Mange slagtere og kokke har en favorit blandt de forskellige udskæringer; ribbensteg, nakkekam, kamsteg.
Og favoritten er ofte nakkestegen. Den har nemlig meget fedtmarmorering i selve kødet i modsætning til svinekammen, hvor du kan være uheldig og få fat i den nederste del af kammen.
Her er nemlig ikke så meget fedtmarmorering som i den øverste del. Hvis du ikke tør gamble med stegen, så er det en god ide at holde dig til nakkesteg.
Ribbenstegen fra bryststykket er det fedeste stykke og det betyder, at der er fedt nok til gode svær. Kødskiverne er dog ikke så reelle som nakkestegens og svinekammens.
Du kan langtidsstege din ribbensteg, det betyder, at du får det dejligste, sprøde kød som her:
Tips til dit indkøb
Hvilken flæskesteg man får, afhænger af, hvilken udskæring man køber. Men der er også andre faktorer, for eksempel skal du se efter, om der er et godt spæklag under sværene.
Er der ikke det, får du problemer med at lave sprøde svær, og kødet kan være en tør omgang.
Uanset hvilken udskæring du vælger, skal du holde øje med en vigtig ting, når du står med en steg i hånden ved køledisken.
Er sværene ridset helt ned i kødet? Hvis du kan se, at slagteren har ridset ned i kødet, skal du vælge en anden steg. Det betyder nemlig, at kødsaften bobler op i sværene, så de ikke bliver sprøde.
Til sidst er det en god ide at vælge en steg, som er lige tyk over det hele, så stegningen fordeles jævnt over hele kødet.
Opskrift på flæskesteg med sprød svær
Her får du Madens Verdens opskrift på en flæskesteg lavet af svinekam. Samtidig er der tips til kunsten at lave sprøde svær:
Ingredienser
- 1,5 kg svinekam uden ben
- salt og friskkværnet peber
- 1 potte timian
- 7 dl bouillon
- 1 rødløg
- 2 gulerødder
Sådan gør du
- Tjek først og fremmest, at slagteren har skåret sværen helt igennem, så den er ridset ned til kødet. Men ikke ned i kødet. Hvis ikke den er det, må du selv lige gøre det med en skarp kniv.
- Fugt så fingrene med lidt vand, og drys salt ned mellem ALLE sværene. De fugtige hænder gør, at saltet bindes godt til sværen.
- Giv også flæskestegen rigeligt salt og timian på undersiden og siderne, og læg den på en rist, som du sætter i en bradepande. Husk, at flæskesværene skal ligge helt plan, og det kan være nødvendigt at lægge et stykke rodfrugt eller lignende under, så den kommer til det.
- Hæld bouillon ved, og kom også lidt hakket rødløg og rodfrugter i fadet. Gulerødder er gode, men pastinakker, persillerødder og knoldselleri giver også en god smag. Læg også gerne lidt timian ved.
- Stil fadet ind midt i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, og steg den i 1 time og 15 minutter.
- Efter 45 minutter tages stegen ud af ovnen, og skyen sigtes over i en skål. Der skal gerne være cirka fem deciliter. Kassér rodfrugterne.
- Stik et stegetermometer ind i midten af flæskestegen, og lad den nu stege videre i cirka 30 minutter. Måske lidt mindre. Men den er færdig når kernetemperaturen når 65 grader. Og det er kernetemperaturen, der styrer hvornår din flæskesteg i ovn er færdig - ikke tiden!
- Flæskesværene bør være sprøde nu, og ellers kan du give dem lidt under grillen i ovnen - men hold øje med dem, da de lige pludselig kan blive sorte!
Næringsindhold
Tip
Vil du langtidsstege din nakkesteg eller svinekam, kan du bruge denne opskrift:
Hanne Mulvad
Har I fuldstændig glemt, at der er noget der hedder skinkestang.
Den bliver aldrig tør, og smager fantastisk med altid sprøj svær