Her får du opskriften på en nemt og lækkert ølandshvedebrød med Samsø Mel, hvor der her er anvendt økologisk ølandshvede og bageenzymer.
Denne opskrift er med Samsø Mel, men jeg skal starte med at sige, du selvfølgelig sagtens kan følge opskriften her, og blot anvende en anden type ølandshvede eller anden type hvedemel.
I disse dage er jeg på Samsø, og noget af det bedste ved at rejse rundt i Danmark er, at bruge de lokale råvarer til udvikling af opskrifter. Herunder den økologiske ølandshvede fra Samsø Mel.
Her kan du i øvrigt se da jeg lagde vejen forbi Bornholm og Hallegaard.
Samsø vil gerne brande sig selv som Danmarks spisekammer, og der er noget om snakken.
Faktisk produceres der i dag meget andet end blot kartofler, asparges og græskar på Samsø, og i SuperBrugsen i Tranebjerg faldt jeg over mel fra Kristensminde. Som jeg ikke kendte i forvejen.
Derfor skulle det selvfølgelig afprøves, og her får du opskriften på et nemt og lækkert hvedebrød, hvor jeg har anvendt bageenzymer for at gøre brødet endnu mere luftigt, og for at øge holdbarheden.
Du kan dog sagtens bage brødet uden bageenzymer. Længere nede kan du se mere om producenten Samsø Mel.
Opskriften giver et stort ølandshvedebrød, der er ekstra godt som madbrød.
Ingredienser til brød med Samsø Mel
4 deciliter vand
5 gram gær
425 gram Samsø ølandshvedemel fra Samsø Mel
10 gram bageenzymer
1 stor teskefuld salt
Fremgangsmåde
- Koldt vand kommes i en skål, gæren smuldres i og røres ud.
- Vej hvedemelet af og kom tre spiseskefulde ned i gærvandet. Rør ud og lad det stå i 10 minutter.
- Derefter røres resten af hvedemelet i sammen med bageenzymer og salt. Rør dejen sammen i et minuts tid.
- Dæk skålen til med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad det stå på køkkenbordet i otte timer. Eller lidt mere. Eller lidt mindre. Det kommer sig ikke så nøje, men lad i hvert fald dejen hæve i timevis. Eventuelt også natten over.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og stræk den lang og fold sammen. Stram op til et stort flute, som lægges på en bageplade med bagepapir. Lad nogle ridser på skrå med en skarp kniv.
- Pensl med vand og drys eventuelt med lidt flagesalt.
- Bag dit ølandshvedebrød i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor det skal have cirka 20 minutter. Bank i bunden i brødet, og hvis det lyder hult, så er brødet færdigbagt. Ellers får det et par minutter mere.
Lad dit ølandshvedebrød med Samsø Mel køle lidt af, inden det skæres ud i skiver og serveres med lidt smør.
Det er et super dejligt madbrød med den skønne og økologiske mel fra Samsø.
Samsø Mel
Samsø Mel fremstilles på slægtsgården Kristensminde ved Brundby på Samsø. En gammel slægtsgård fra 1869.
Morten Øster Kristensen er fjerde generation på gården, og produktionen blev i 2002 omlagt til økologisk.
I 2012 blev det til starten på Samsø Mel, og kornet bliver både tørret og malet på stedet.
Intet går i øvrigt til spilde i produktionen, for frasorterede skaldele anvendes enten som hønsefoder eller som opvarming på gården.
Vibeke Raaschou
Hej
Det lækre saftige brød af Samsø Ølandshvedemel, bagt med 5 g gær og 10 g bageenzym.
Prøv lige, i denne juletid, at tilsætte en håndfuld rosiner og en stor spsk. Pomerans, et drys kanel og et drys kardemomme. Hæver og bager som anvist og duften breder sig så englene synger.
Julehilsen
Vibe
Holger Rørby Madsen
Hej Vibeke
Virkeligt dejligt at høre - tusind tak for tilbagemeldingen.
Og godt tip til julen, det skal bestemt prøves 🙂
De bedste julehilsner
Holger