Opskrift på hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat, hvor kyllingen steges på hver side, og den bliver helt perfekt mør.
Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat er en af mine favoritter, og det hele laves fra bunden.
Du har dog stadig en lækker omgang hovedret på lidt over en times tid, og du får en ovnstegt kylling med masser af smag og helt mør.
Jeg har her valgt udelukkende at krydre den med salt og paprika, men du kan jo sagtens tilføje andre krydderier, hvis du synes det.
Opskriften er til fire personer.
Til hel kylling i ovn med brun sovs
1 økologisk kylling på cirka 1400 gram
Groft salt
Paprika
4 deciliter vand
1 hønsebouillonterning
Brun sovs laves af
2 spiseskefulde smør
2 spiseskefulde hvedemel
2 deciliter sky fra kyllingen
2-3 deciliter mælk
1 spisekefuld æbleeddike eller lignende
Salt og friskkværnet peber
Madkulør
Dertil letkogte, små kartofler og nye gulerødder
Plus denne opskrift på mormors agurkesalat
Fremgangsmåde
- Start med at lave agurkesalaten som anvist i linket længere oppe, da den skal trække cirka en time.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og stil et ildfast fad eller en stegeso derind. Lad den varme godt igennem.
- Imens gøres kyllingen klar, og eventuel indmad fjernes. Krydr den godt med salt og paprika på alle sider.
- Tag fadet ud af ovnen, og kom lidt olivenolie i bunden af fadet, så kyllingen ikke brænder fast. Læg kyllingen på den ene side, altså på det ene lår, og steg den 15 minutter i ovnen.
- Tag kyllingen ud, vend den om på den anden side, og giv den nu 15 minutter mere. Hvis kyllingen har brændt sig lidt fast, anvendes en paletkniv til at løsne den.
- Tag så kyllingen ud igen, og læg den nu med brystsiden opad. Hæld vandet i fadet, og smuldr bouillonterningen i. Tilbage i ovnen med kyllingen, der nu steges færdig i 30 minutter.
- Så skal kyllingen ud og hvile utildækket på et skærebræt, mens du laver den brune sovs.
- Smelt smør i en kasserolle, og pisk hvedemel i, Pisk derefter to deciliter af stegeskyen fra kyllingen i, og derefter mælk indtil den rette konsistens nås. Det tager 2-3 deciliter mælk.
- Smag sovsen til med salt, peber og lidt æbleeddike (eventuelt lidt gastrik), og justér farven med lidt sovsekulør. Lad den småkoge i fem minutter.
- Klip eller skær kyllingen ud, og anret med kartofler, gulerødder, brun sovs og hjemmelavet agurkesalat.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat