Havtaske har noget af det lækreste kød, nærmest som hummer. Her får du fakta om den store fisk samt inspiration og tips til tilberedning.
En havtaske kaldes også for en bredflab, og når man ser fisken, giver øgenavnet mening. Den har et kæmpe gab med store, spidse tænder.
En rigtig rovfisk, der lever på havbunden, hvor den ikke behøver meget andet end at åbne munden og lade sit bytte svømme ind i den.
Havtasker kravler nemlig lige så meget, som de svømmer. Finnerne på siden fungerer som ben - det er nemlig dem, der skubber en havtaske afsted på havbunden.
En havtaske kan blive op til to meter, men bliver oftest kun 60 centimeter.
Hvad kan vi bruge havtasken til
Fiskens kød er fast og lyst, nærmest som hummerkød. Da man ikke spiser hovedet, fordi det er fuld af bittesmå ben, er det kun halen og havtaskekæber, der spises.
Havtaskens kæber sidder lige bag øjnene, og det er ikke svært at skære dem af. Men man kan også købe kæberne alene hos gode fiskehandlere. Deres smag er meget raffineret, det samme er konsistensen.
Havtasken er en dyr spisefisk, fordi vi ikke kan spise andet end halen og kæberne. Så der går meget til spilde, ca. 75 procent. Men den er værd at købe, fordi den er så lækker og benfri.
Tilberedning af havtaske
Du kan dampe, stege og grille både kæber og hale. Men en ting skal du altid huske, når du tilbereder fisk: De skal tempereres først.
Det betyder, at de skal ud af køleskabet en times tid før stegning. Det er meget vigtigt at huske.
Er fisken køleskabskold, når den lægges på en stegende varm pande eller et fad, køles panden også ned.
Det betyder, at fisken bliver ujævnt stegt, så den hurtigt bliver stegt udenpå, men ikke indeni.
Steger du fiskehalen på panden, skal du have fuld blus på komfuret, imens du bruner havtasken. Når den er brunet op alle sider, skruer du ned og steger den for lavere varme.
Næringsindhold
Dette er en mager fisk med et lavt fedtindhold. Fisken har et højt indhold af A og D-vitamin samt de sunde Omega 3 fedtsyrer.
Her ses energifordelingen for 100 gram rå havtaske ifølge Arla.dk.
Energi: 66 kalorier/287 KJ.
Proteiner: 15,7 gram.
Kulhydrat: 0 gram.
Fedt: 0,4 gram.
Sæson og opbevaring
Havtasken har sæson hele året, men smagen er bedst i de kolde måneder fra september til februar.
Frisk fisk kan holde sig i et døgn i køleskabet, så de skal helst spises samme dag, du køber dem. Det samme gælder også denne fisk.
I fryseren holder havtasken kvaliteten i op til seks måneder.
Se også flere artikler og opskrifter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: