Grøntsagsfond eller bouillon er skønt at have på lager. Her er en opskrift lavet på alle de rester, du ikke troede, kunne bruges.
Grøntsagsfond behøver ikke at komme ud af en lille flaske, der er købt i supermarkedet.
Det er legende let at lave sin egen. Naturligvis er der en masse travlhed i hverdagen.
Så det er ikke altid, man gider at gemme resterne fra de grøntsager, man er i gang med at skære ud til maden.
Men det er faktisk helt enkelt. Når du for eksempel tager et kålhoved, vil der være en stok, som de færreste gider bruge.
Gem den i en plastikbøtte. Har du det yderste grønne af porretoppe, som virker lidt slatne: Ned i plastikbøtten til stokken.
Bløde gulerødder eller tomater? De skal samme vej. Du kender garanteret også det med at lægge et halvt løg tilbage i køleskabet, fordi du ikke skal bruge det.
Lav en portion en gang om ugen
Når det så har ligget en uges tid, er det blødt og skal smides ud. Eller rettere: det skal det ikke, for det kan også bruges i en hjemmelavet grøntsagsfond.
Og sådan kan jeg blive ved. Alt, hvad du ellers vil kassere af stokke, skræl og overmodent grønt, gemmes i plastikbøtten sammen.
Når der er gået en uges tid, smider du det hele i en gryde og efter et par timers simren har du en dejlig grøntsagsfond til opbagt sovs, suppe, gryderetter og alt muligt andet.
Du kan bruge hvad som helst - også et par æbleskrog eller nedfaldsæbler. Hvis du vil have mere knald på farven, tilsætter du et par teskefulde gurkemeje.
Alt i alt en let og dejlig måde at være med til at undgå madspild.
Opskrift på grøntsagsfond lavet af rester
Ingredienser
- 1 l vand
- 1 portion grøntsager Eksempler: Gulerods-ender og -skræller, bløde kartofler, kålstokke, løg, overmodne tomater, porretoppe, aubergine-ender, squash-ender, rester af knoldselleri, rodfrugtskræller og -ender.
- 1 tørret chili el. en tsk. stødt
- 4 laurbærblade
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk timian
- friske krydderurter hvis du har det
- salt
Sådan gør du
- Skyl alle dine grøntsagsrester godt og skær dem i mindre stykker. For eksempel er en hel broccolistok for bastant at bruge, hvis du vil have fuld udbytte af smagen.
- Kom dem i en gryde og hæld vand ved. Vandet skal kun lige dække, så du kan justere den angivne mængde vand i forhold til mængden af grøntsager.
- Bring grøntsagerne i kog. Når de koger, kommer du peberkorn, hvidløg og laurbærblade ved.
- Skru ned og lad det simre i en time.
- Nu kommer du chili og timian i gryden, og lader det simre videre ved lav varme i endnu en time.
- Si grøntsagerne fra fonden. Hæld fonden tilbage i gryden og lad simre i en halv time.
- Når fonden er færdig, kan du hælde den op i et par fryseposer og fryse den ned, hvis du ikke skal bruge den i dag eller de næste par dage.
Du kan eventuelt bruge din grøntsagsfond til en af disse supper:
Leif S. Frederiksen
Hej Karen. Hvordan hælder man grøntsfond i fryseposer? Har kun to hænder 😁