Grød af perlebyg er helt anderledes end havregrød. For grød er ikke bare grød. Den kan laves af adskillige korn og frø. Se vores guide her.
Grød er en effektiv morgenmad. Den mætter, den er billig, og den kan smage rigtig godt.
De seneste år er der kommet meget fokus på grød, og vi har søgt tilbage i madhistorien for at genoptage nogle af de forskellige typer korn, flager og frø, der kan anvendes.
Den klassiske havregrød med en klat smør og strøsukker har fået benhård konkurrence af chia, perlebyg og spelt.
Samtidig slås kreativiteten løs, så vi kan få mere smag og forskellig konsistens i vores grød.
Faktisk kan det hele være lidt grødet og uoverskueligt efterhånden. Derfor denne guide over alle mulighederne.
Havre
Havregryn er valset, hel havre, som dyrkes overalt i Danmark. Det er et 100 procent fuldkornsprodukt.
En skål havregryn med mælk eller en portion havregrød dækker en tredjedel af det anbefalede, daglige fuldkornsindtag.
Der er masser af kostfibre i havregryn. Det betyder, at man bliver hurtigt mæt, og at tarmsystemet bliver stimuleret, så man ikke får hård mave.
Der er relativt mange kalorier i havregryn, og du kan lave den både varm og kold. Se opskrifterne her:
Byg og perlebyg
Perlebyg er blevet vældig populære, både i grød og salater. Det smager også godt, men det er ikke et fuldkornsprodukt.
Fuldkornsprodukter er alle korn og kerner, hvor hele kornet er med. Perlebyg er polerede, så hvis det handler om at få nok fuldkorn, skal du altså bruge byg i stedet.
Begge dele har dog et højt indhold af kostfibre og mineraler, der styrker muskler og knogler. Samtidig er der en hel del B-vitaminer i.
Du kender sikkert udtrykkene sødgrød og vandgrød. De er begge lavet på byggryn, sødgrøden er med mælk, hvor vandgrøden er lavet på vand. Det er den eneste forskel.
Prøv også opskriften på den lækre pærevælling.
Perlespelt
Perlespelt er endnu et produkt, der er blevet populært de seneste år. Ligesom med perlebyg er det polerede kerner, så det er heller ikke et fuldkornsprodukt.
Perlespelt har de samme gode egenskaber som perlebyg, men de skal koge længe, før de kan tygges.
Man kan lave en version af risengrød, hvor risene er skiftet ud med perlespelt, som er runde og mere mættende end grødris.
Hirse
Hirsefrø er et fuldkornsprodukt. De er små og gullige, og så har de et højt protein- og fedtindhold. Derudover indeholder de en række vigtige mineraler.
Selvom hirsefrø bliver afskallede, før de sælges, er det stadig et fuldkornsprodukt, da de små frø er så næringsrige.
I grød får du en god konsistens men husk at skylle frøene flere gange, da de indeholder et bitterstof, som ikke klæder grøden.
Se opskriften på hirsegrød her.
Chiafrø
Chiafrø er blevet den helt store stjerne på grund af sit indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer, der ikke finder sin lige i andre frø og kerner.
De bittesmå frø er gode i en kold grød, da de kan blandes op med mælk om aftenen, stå og passe sig selv i køleskabet natten over for at blive spist om morgenen.
Chia er meget mættende og kaloriefattige. Frøene udvider sig nemlig mange gange, når de tilsættes væske, så vi bliver mætte af få kalorier.
Det frarådes at spise mere end 15 gram chiafrø dagligt, netop fordi de udvider sig. Men du skal heller ikke bruge mere til en portion grød.
Se vores opskrift på en god chiagrød, som er lavet på kokosmælk.
Boghvede
Selvom boghvede egentlig ikke er en kornart botanisk set, regner vi den med i kategorien, da dens indhold minder om korns.
Boghvedegrød er en god begyndergrød til små børn, da den ikke har samme høje indhold af kostfibre som de andre typer. Det betyder, at den er let at fordøje.
Du kan både lave grød af boghvedeflager og hele boghvedekorn. Nogen rister boghvedefrøene, inden de laver grød. Det giver en mere intens nøddesmag.
OBS: Grød, der er lavet på hele boghvedefrø, skal koge i mindst 20 minutter.
Del dine ideer og tanker med os andre her: