Gammeldags franskbrød er et klassisk hvedebrød, også kaldet formfranskbrød. Det er bagt med mælk og smør, og er et skønt, traditionelt brød.
Gammeldags franskbrød er nemt at bage. Det er også hurtigt at ælte sammen. Det, der tager tid, er selve hævningen.
Jeg har her lavet den i min Kitchen Aid røremaskine, men du kan selvfølgelig sagtens lave den på gammeldags manér i hånden.
Men husk at ælte dejen godt igennem, så får dit franskbrød en bedre krumme.
Pensl brødet - også kaldet et formfranskbrød - med vand eller mælk, det giver den helt rigtige skorpe, der jo også giver smag til brødet.
Brødet er fryseegnet, hvis der overhovedet bliver noget tilbage at fryse ned, for det smager virkelig godt.
Opskrift på godt, gammeldags franskbrød
Gammeldags franskbrød - opskrift på formfranskbrød
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTSådan gør du
- Kom mælk og smør i en lille gryde eller kasserolle, og varm det forsigtigt op, indtil smørret er smeltet. Når det er fingervarmt - cirka 37 grader - hælder du det op i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gær ned i mælken, og rør gæren ud.
- Bland hvedemel, sukker og salt i en skål - og kom også det ned i røreskålen. Ælt det ved middelhøj hastighed i 7-8 minutter, og rør den derefter et minut ved lav hastighed. Tag skålen af, dæk den med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve i 30 minutter.
- Efter hævning slår du dejen hurtigt ud på et meldrysset bord, og lægger det i en form til franskbrød. Overdæk igen med husholdningsfilm, og lad hæve i 30 minutter.
- Efter hævning snitter du et langt snit på langs af brødet, og pensler med vand.
- Sæt formfransbrødet ind i en forvarmet ovn, helst nederst i ovnen, og bag det i 30 minutter ved 200 grader over- og undervarme.
- Tag franskbrødet ud af formen, og sæt det til afkøling på en rist, så der ikke samles fugt i bunden af franskbrødet.
Opskrifter på hjemmelavet tilbehør
Hjemmebagt formfranskbrød smager simpelthen så godt med smør og hjemmelavet marmelade. Eller en god skæreost.
Du kan også lave dit egen chokolade-smørepålæg a la Nutella. Se opskriften her: Jesper Kochs hjemmelavet Nutella.
Her får du inspiration til lette og hurtige måder at lave marmelade på, så den kan laves, mens brødet hæver.
Hej Cecilie
Tusind tak for din tilbagemelding - det er jeg glad for at høre 🙂
Netop det franskbrød er også en af mine favoritter, og et godt eksempel på, at god mad (og godt brød) ikke behøver at være kompliceret.
Prøv i øvrigt også mit gryde-franskbrød - det tror jeg også du vil blive glad for 🙂
De bedste hilsner
Holger
Jeg bagte dette brød i weekenden, og jeg må sige, at det var helt sindssygt lækkert. Selvom det er et ret simpelt brød, har det en virkelig god smag, og så er det tilmed enormt lækkert.
Kæmpe anbefaling herfra!
Vh Cecilie
Fantastisk god opskrift