Flødekartofler er populært tilbehør til alle slags kød. Her er min bedste opskrift på flødestuvede kartofler, som kan laves i ovn og grill.
Her er min bedste opskrift på nemme flødekartofler, der giver virkelig cremede kartofler med fløde, som passer perfekt som tilbehør til en oksemørbrad, culottesteg eller lignende.
Løg kan selvfølgelig erstattes med porrer, eller du kan blande og bruge lidt af hvert i flødekartoflerne.
Opskriften er beregnet som tilbehør til fire personer, og jeg har også lavet en video, hvor du kan se fremgangsmåden.
Opskrift på flødekartofler
Ingredienser
- 1,2 kilo kartofler skrællede, i skiver
- 2 løg eller porrer, i skiver
- 4 fed hvidløg i tynde skiver
- 5 deciliter fløde
- Lidt muskatnød revet
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Kartoflerne skæres i tynde skiver, og her vil jeg anbefale brug af et mandolinjern, da det giver pænere og ensartede skiver. Men kartoflerne kan selvfølgelig også skiveskæres med en skarp kniv. Men sørg for at lave nogenlunde lige tykke skiver, som dermed også er færdige på samme tid.
- Løg (eller porrer) renses og skæres i tynde skiver, mens hvidløgsfed pilles og ligeledes snittes i helt tynde skiver. Bruger du løg, skal de halveres og snittes i tynde skiver. Begge dele er lige godt, og de kan også blandes.
- Smør et ildfast fad med god plads (flødekartofler bobler en del op under turen i ovnen), og læg nu cirka en tredjedel af kartoffelskiverne nederst i fadet. Herpå halvdelen af porrerne og hvidløg, hvorefter du krydrer med lidt salt, friskkværnet peber og lidt revet muskatnød.
- Læg så næste lag på samme måde. Til sidst lægger du resten af kartoffelskiverne, hvorefter fløden hældes over.
- Nu skal flødekartoflerne bages i en 200 °C varm ovn (alm. over- og undervarme) , og her skal de have en times tid, for så er flødekartoflerne helt perfekte og cremede. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Note
De færdigbagte flødekartofler bliver mørke ovenpå, hvilket giver en god smag.
Men hvis ikke du ønsker det mørke lag, kan du sidst i tilberedningen lægge et stykke sølvpapir over.
Her kan du se flere lækre opskrifter med kartofler.
Hemmeligheden
Hemmeligheden bag de perfekte flødekartofler er, at kartofler og fløden cremer godt ind. Flødemassen må ikke være for tynd når kartoflerne er færdige, men omvendt skal flødekartoflerne altså heller ikke være for tørre.
Derfor har jeg eksperimenteret en del frem og tilbage, og her er så den perfekte blanding af kartofler, fløde og løg (eller porrer).
I opskriften kan du længere nede også se hvordan du laver flødekartofler med ost, mornay sauce, bacon, spinat, kylling med videre.
Flødekartoflerne er jo i bund og grund stuvede kartofler, der laves i et fad i ovnen.
Flødekartoflerne laves med løg og hvidløg, og kan med fordel krydres med lidt revet muskatnød.
Netop muskatnød giver kartoflerne en super dejlig smag, men den kan selvfølgelig udelades.
Flødekartofler med mornay sauce
Du kan også lave flødekartoflerne med mornay sauce.
Her udskiftes fem deciliter fløde med tilsvarende mængde mornay, der jo er en klassisk ostesovs.
Tilberedningstiden er den samme.
Flødekartofler med ost
Man kan også nemt lave flødekartofler med ost, og du kan bruge din egen yndlingsost.
Her bages flødekartoflerne som anvist i opskriften i 45 minutter, hvorefter du tager fadet ud af ovnen.
Drys med revet ost, og her kan du blandt andet anvende gouda, en emmentaler eller en alminde revet ost. Det er op til dig.
Flødekartofler med bacon
Har du prøvet kartofler med bacon? Hvis ikke er du gået glip af noget.
Du skal anvende grundopskriften her på siden, og dertil 200 gram bacon i tern.
Baconternene steges sprøde på en varm pande, og lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
Derefter drysses de på hvert lag kartofler, og de tilfører altså flødekartoflerne en vanvittig god smag.
Flødekartofler med spinat
Flødekartofler med spinat er en anden variant, og den giver sig selv.
Her kommes blot friske spinatblade i opskriften, og spinatbladene lægges lagvis sammen med kartoflerne.
Flødekartofler med spinat er måske lidt sundere, meeeeeen....
Der er stadig masser af fløde i.
Flødekartofler med kylling
Vil du lave en nem hovedret, så prøv flødekartofler med kylling.
Her skal du blot anvende opskriften ovenfor, og dertil en god og kødfuld økologisk kylling på ca. 1,5 kilo.
Kyllingen skæres ud i over- og underlår, vinger og brystkødet deles i fire stykker. Kyllingestykkerne lægges ovenpå flødekartoflerne.
Krydr kyllingen med salt og peber, men pas på du ikke får for meget salt ned til de i forvejen saltede kartofler.
Sådan et fad flødekartofler med kylling skal have en time i ovnen, så er kyllingen gennemstegt og kartoflerne cremede og lækre.
Serveres med en god salat til.
De hurtige flødekartofler
Hvis du er i tidsnød, kan man også lave hurtige flødekartofler.
Her skal forkoge kartoflerne i cirka 15 minutter, hvor de skæres i skiver inden kogning.
Derefter kommes kartoflerne i fad med løg, fløde og øvrige ingredienser. Har du tid, er det bedste at køle kartoflerne lidt af inden de anvendes.
Nu skal flødekartoflerne så blot bages 20 minutter ved 200 grader varmluft, og så er de klar.
De hurtige flødekartofler bliver fine, men på grund af den kortere tid i ovnen, bliver de ikke helt så cremede som den ægte udgave. Og du får ikke den mørke skorpe på dem. Men du kan som sagt spare lidt tid.
Tips
Flødekartoflerne er fremragende som tilbehør til en helstegt oksemørbrad, culottesteg eller en oksefilet.
Men de passer også godt til alt fra hamburgerryg til skinke og meget andet.
Helle
Tilsæt en tredje del som creme fraiche det giver den bedste smag så feks 750 ml fløde og 250 ml cremefraiche 💞
Ane
brug hvidløgene til at smørre formen med istedet og et tyndt lag af revet parmesanost på toppen med smørklatter på - så bliver det endnu bedre 🥰
Inge
Lækkert mad
Bente
Ser Lækkert ud - skal prøves i dag