Fisk og skaldyr er sund kost, som kan reducere risikoen for sygdomme. Se, hvor meget vi bør spise, og hvorfor fisk er så sunde for os.
Fisk og skaldyr fås i alle mulige afskygninger fra røget og kogt til stegt, grillet og i dåser.
Uanset, hvordan de serveres, om de kommer fra frost eller er friske, har kroppen godt af havets dyr.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, det svarer ca. til to aftensmåltider ugentligt samt et par madder med fiskepålæg som marinerede sild, torskerogn eller makrel.
Får du det, er du godt i mål. Hvis ikke, kan du lade dig inspirere af vores opskrifter under artiklen.
Så meget fisk bør vi spise
Som nævnt anbefales vi at spise 350 gram fisk om ugen, heraf skal mindst 200 gram være fede fisk som laks, helleflynder, sild og makrel.
Hjerteforeningen anbefaler folk med hjertekarsygdomme at 300 gram ud af de 350 bør være fede fisk.
De fede fisk indeholder otte gram fedt pr. 100 gram, de magre som torsk og rødspætter indeholder kun to gram fedt pr. 100 gram.
Madpyramiden har lavet dette eksempel på, hvilken mængde der lever op til anbefalingerne om at spise 350 gram om ugen: To fiskefrikadeller, en laksesteak, en skive rugbrød med makrel og en halv skive rugbrød med fiskefilet.
Derfor er fisk og skaldyr sund kost
Når du spiser fisk, får du de sunde, umættede fedtsyrer Omega-3. Faktisk er fisk den vigtigste kilde til lige netop de fedtsyrer.
Derudover får vi proteiner og andre næringsstoffer som selen, jod, B12-vitamin samt ikke mindst D-vitamin, som mange af os får for lidt af om vinteren.
Fødevarestyrelsen skriver: 'Når du spiser fisk flere gange om ugen, har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme i forhold til personer, som sjældent spiser fisk'.
Desuden falder risikoen for højt blodtryk og åreforkalkning og Omega-3 styrker også hjernen.
Kan eller vil du ikke spise fisk, finder du især Omega-3 i rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, hørfrøolie, valnødder, hørfrø, chiafrø og sojabønner.
Forskel på frosne, dåse og friske?
Frosne fisk og skaldyr bevarer vitaminer, fedtsyrer og mineraler, så du kan sagtens vælge de at købe dem på frost og tø op i køleskabet.
Det samme gælder rogn, fisk og skaldyr som rejer og muslinger - også her får du gode næringsstoffer, når du køber tun på dåse, muslinger eller makrel i tomat.
Når det kommer til røgede skaldyr og fisk gælder samme princip, dog er det en god ide at begrænse røget fiskepålæg, så du ikke spiser det hver eneste dag.
Kan vi få for meget fisk?
Når det nu er så sundt, hvorfor kan man så spise for meget af det? Det skyldes først og fremmest den forurening, vi har udsat verdenshavene for.
Rovfisk som tun og aborre kan have en del kviksølv i kroppen, især store tun. Dette kviksølv får vi, når vi spiser det.
Selvom de fleste dåsetun er lavet på tun, der kun har et lavt indhold kviksølv i sig, fraråder Sundhedsstyrelsen, at børn under tre spiser tun. Gravide, ammende og børn fra tre 3 til 14 år bør max. spise en dåse tun ugentligt.
Vil du være sikker på, at dine fisk er fanget på bæredygtig vis, kan du læse denne artikel: Sådan ser du om fisken er bæredygtig.
Opskrifter på lækre fiskeretter
Din vurdering
-
Fisk og skaldyr - derfor skal vi spise fisk hver uge
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments