Fede fisk som laks og makrel er sunde for kroppen. Men hjernen kan også styrkes af at spise de fede fisk, viser dansk studie med børn som forsøgskaniner.
Fede fisk er sunde på den fede måde. Vi ved efterhånden godt, at vi skal spise flere fisk og mindre kød, men et studie fra Institut for Idræt og Ernæring bekræfter kostrådet eftertrykkeligt. Her har 199 børn i alderen otte-ni år deltaget i et forsøg, hvor halvdelen skulle spise mindst 300 gram fede fisk om ugen, og den anden halvdel skulle spise mindst 300 gram kylling ugentligt i 12 uger.
Resultatet taler sit tydelige sprog: Hele 16 procent af de fiskespisende børn havde færre psykosociale vanskeligheder efter de 12 uger. Det betyder blandt andet, at de virkede mindre ubekymrede og ikke var så tilbøjelige til at vende problemerne indad.
Desuden faldt antallet af deres fejl i en koncentrationstest med 12 procent, efter de 12 uger med fede fisk som laks og makrel var gået. Evnen til at udføre en kompliceret opgave blev også forbedret med ni procent hos fiskespiserne.
Fisk giver solvitaminer
- Selvom vi ikke kan sige, at man bliver klog og lykkelig af at spise fisk, så vil jeg alligevel anbefale, at man giver sine børn mere fisk. Et ekstra plus ved fisken er, at man ud over et øget indtag af omega-3 fedtsyrer også får en række andre vigtige næringsstoffer, specielt D-vitamin, som er en mangelvare her på vores breddegrader, siger Lotte Lauritzen, der er professor MSO i bioaktivt fedt og menneskets sundhed på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring.
Hun påpeger desuden, at undersøgelsens resultat ligner flere andre studiers, men at børnene ikke selv mente, at de fik det bedre af at spise fisk.
Hvis du gerne vil stimulere din børn til at spise mere fisk, kan du læse vores ernæringseksperts indlæg her: Sådan får du børn til at spise fisk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: