Min opskrift på falafel. Falafler er meget nemme at lave selv af blandt andet kikærter, og der er faktisk tale om vegetariske frikadeller.
Falafel er Mellemøstens svar på vores frikadeller, og de er især gode for vegetarer, da falaflerne indeholder store mængder protein.
Typisk laves falafler af kikærter, og de skønne vegetarfrikadeller er nærmest en nationalret i flere lande, herunder i Israel og Syrien. Som vi har stegt flæsk med persillesovs som nationalret.
I dag er falaflerne velkendte som fastfood over store dele af verden, hvor de blandt andet nydes i pitabrød og lignende.
Falafel er i øvrigt arabisk og betyder peber.
Opskriften giver cirka 20 falafler.
Opskrift på falafel / falafler
Ingredienser
- 2 dåser kikærter
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 0,5 citron saften af en halv citron
- 1 teskefuld spidskommen
- 2 spiseskefulde sesamfrø
- 1 bundt persille
- 1 teske salt
- 3 spiseskefulde hvedemel måske lidt mere
- olivenolie
Sådan gør du
- Kikærter hældes ud af dåsen og skylles af i en sigte i koldt vand. Hæld derefter kikærterne i din blender.
- Løg hakkes groft og kommes i sammen med pillede hvidløgsfed.
- Tilsæt også saften af en halv citron, spidskommen, sesamfrø og persille.
- Blend det.
- Tilsæt nu gradvist hvedemel og olivenolie indtil du har en sammenhængende fars, som hverken er for tyk eller flydende. Den skal med andre ord kunne formes uden at smatte ud. Og det er svært at sige præcist hvor meget hvedemel og olie du skal bruge, men til en god falafel af denne portion skal du bruge omkring tre spiseskefulde mel og en god sjat olie.
- Stil derefter "farsen" til dine falafler i køleskabet, og her må den gerne hvile i mindst to timer.
- Tril nu farsen til ca. 20 falafler.
- Steg så falaflerne på en pande med olie, hvor de ialt skal steges i cirka 8-10 minutter ialt, hvor de vendes undervejs. Du kan også friturestege dine falafler i en gryde med olie. Lægges efterhånden til afdrypning på køkkenrulle.
Næringsindhold
Tips
En falafel er jo perfekt fyld i hjemmebagte pitabrød.
Se også disse opskrifter:
Falafel kan IKKE laves på dåse kikærter. Det er en stor fejl at bruge. Køb dine kikærter og sæt dem i blød med baking soda i 12-24 timer og skift gerne vandet i løbet af tiden
Hej Jens
Man kan GODT lave falafler af kikærter på dåse 🙂
Jeg har gjort det mange gange. Om man så er til det ene eller andet - det er en smagssag.
Det er selvfølgelig også fint at lave falaflerne af tørrede kikærter, som man selv sætter i blød.
Alt det bedste
Holger