Farvestoffer, surhedsregulerende midler, stabilisatorer, konserveringsmidler og aromastoffer – alle disse kan findes i færdiglavet cæsarsalat
Færdiglavet cæsarsalat kan efterhånden købes i mange supermarkeder.
Her er alle ingredienserne allerede snittet og tilberedt, og du skal blot fjerne låget og evt. hælde den medfølgende dressing over og vupti – så er der serveret.
Salat er jo sundt, så en færdiglavet cæsarsalat er vel sund – eller hvad?
Hvad indeholder en færdiglavet cæsarsalat egentligt og hvad er forskellen på den og en hjemmelavet variant? Få svaret her.
Klassisk cæsarsalat
En klassisk cæsarsalat er en grøn salat af romainesalat og brødcroutoner vendt i en særlig dressing – en såkaldt cæsardressing, der traditionelt består af citronsaft, olivenolie, æg, worcestershiresauce, ansjoser, hvidløg og dijonsennep.
Salaten indeholder desuden flager af parmesanost, og ofte er der også stykker af stegt eller grillet kyllingebryst i.
Salaten kan laves i et hav af forskellige variationer, herunder variation af salatblade, tilsætning af bacon eller udeladelse af ingredienser som ansjos og æg i dressingen.
Pasta, nachos og billig kylling
En færdiglavet cæsarsalat fra supermarkedet, kan dog indeholde en del andet end ingredienserne i den klassiske hjemmelavede version.
Nogle indeholder pasta, der giver billig fylde og sørger, for at salaten mætter mere (fx Lundberg Street Caesar fra Netto).
Andre er i en slags mexicansk udgave og indeholder ostenachos i stedet for brødcroutoner (fx Santa Fe Cæsar fra Rema 1000 og Netto).
Kyllingen er ofte den billige udgave, der indeholder vand, stivelse, dextrose og stabilisator og parmesanosten kan være udskiftet med en unavngiven ost eller mozzerella og cheddar.
Dertil kommer en lang række af tilsætningsstoffer, der findes i mange af de færdiglavede varianter.
Masser af kemi
Farvestoffer, surhedsregulerende midler, stabilisatorer, konserveringsmidler, antioxidanter og aromastoffer – alle disse kan findes i de færdiglavede cæsarsalater.
Ingredienslisterne kan være så lange, at det næsten er uoverskueligt at læse dem.
Santa Fe Cæsarsalat fra Rema 1000 indeholder for eksempel over 40 ingredienser heraf fire stabilisatorer (E500, E331, E415, E412), en antioxidant (E339), et farvestof (E160a), to konserveringsmidler (E202, E211) og et surhedsregulerende middel (E270).
Der er altså langt fra indholdet i den traditionelle hjemmelavede cæsarsalat til den færdiglavede af slagsen.
Her kan du se indholdet i to forskellige varianter af færdiglavet cæsarsalat:
Lundberg Street Caesar (28 kroner i Netto)
Kogt pasta 27% (vand, hvedepasta, salt), spidskål, cæsardressing 20% (vand, rapsolie, eddike, parmesanost 8%, sukker, modificeret majsstivelse, æggeblomme, havsalt, surhedsregulerende midler (E270, E262, E296), ansjospasta (saltede ansjoser, solsikkeolie), hvidløg, sennepspulver, løg, stabilisatorer (E435, E415, E440), løgpulver, naturlig aroma, mælkeprotein, konserveringsmidler (E202, E211), sort peber, kylling 10% (kyllingebryst 97%, tapiokastivelse, salt), grønkål 8%, parmesanflager 7% (mælk, salt, osteløbe), sojaristede solsikkekerner (solsikkekerner, sojasauce, (vand, sojabønner, hvede, salt)).
Santa Fe Cæsar (25 kroner i Rema 1000)
Salat & kylling:
44% salat (80% frisésalat, 20% radicchiosalat), 22% stegt kyllingebrystfilet (heraf 98% kyllingebrystfilet, vand, salt, modificeret kartoffelstivelse, dextrose, stabilisatorer (E500, E331) helt hærdet sojaolie, xylose), 15% majs fra lage (majs, vand, salt), 7% ostenachos (majs, solsikkeolie, ostepulver, ost (mælk, mælkesyrekultur, osteløbe (mikrobiel), salt), antioxidant (E339), vallepulver (af mælk), kærnemælk, hvedemel), 4% cherrytomater, 4% mozzarellaost (mælk, mælkesyrekultur, salt, kartoffelstivelse, osteløbe (mikrobiel)), 4% cheddarost (pasteuriseret mælk, mælkesyrekultur, osteløbe (vegetabilsk), farvestof (E160a), salt).
Ranchdressing:
32% creme fraiche, 32% mayonnaise (rapsolie, vand, pasteuriseret æg, modificeret kartoffelstivelse, sukker, salt, eddike, stabilisatorer (E415, E412), konserveringsmidler (E202, E211), koncentreret citronsaft, surhedsregulerende middel (E270 vegetabilsk), farvestof (E160a)), 32% kærnemælk, olivenolie, persille, purløg, citronsaft, knust hvidløg, balsamicoeddike, tørret dild, salt.
Næringsindhold
Ser man på næringsindholdet i færdiglavet cæsarsalat sammenlignet med en hjemmelavet variant, så kan der være lidt flere kalorier i den hjemmelavede salat.
Det skyldes primært, at dressingen er lavet med en god del olivenolie. Olivenolie har dog et højt indhold af sunde umættede fedtsyrer, så det er ikke nødvendigvis skidt. Vil du have en lettere variant, kan du dog altid skære lidt ned for mængden af dressing.
Til gengæld er den hjemmelavede cæsarsalat lavet af rene råvarer helt uden tilsætningsstoffer, og du kan nemt justere næringsholdet.
Ønsker du for eksempel mindre fedt og kalorier, så skru ned for dressingen, ønsker du mere protein, så skru op for mængden af kylling osv.
Her kan du se næringsindholdet i to slags færdiglavet cæsarsalat sammenlignet med en hjemmelavet variant:
Indhold per 100 gram | Lundberg Street Caesar | Santa Fe Cæsar | Hjemmelavet cæsarsalat* |
Energi (kcal) | 177 | 106 | 196 |
Fedt (g) | 10 | 5,4 | 14,9 |
- heraf mættet fedt (g) | 2,5 | 1,7 | 2,75 |
Kulhydrater (g) | 12 | 5,6 | 3,9 |
- heraf sukkerarter (g) | 1,3 | 2,3 | 0,1 |
Kostfibre (g) | 1,7 | 1,4 | 1 |
Protein (g) | 8,9 | 8,1 | 11,1 |
Salt (g) | 0,87 | 0,50 | 0,4 |
* Inspireret af opskrift fra Madens Verden (dog uden avokado og bacon). Se opskrift nederst i artiklen.
Hjemmelavet cæsarsalat
Vil du undgå tilsætningsstoffer er det nemt at lave en cæsarsalat selv.
Den kan varieres i det uendelige, og du kan lave den så den bliver præcist, som du kan lide den.
Bacon, avokado, cherrytomat og salattype er blot nogle af de måder, du kan variere din cæsarsalat på.
Læs også denne artikel om salat:
Derfor er salat sundt - se indhold her
Kilder: Vitakost, Fødevarestyrelsen.
Din vurdering
-
Færdiglavet cæsarsalat - langt fra naturlige råvarer
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments