Drømmekage fås som kageblanding, men hvad er forskellen i smag og indhold sammenlignet med en drømmekage bagt med friske råvarer? Få svaret her.
Kageblanding er blevet en populær erstatning for friske råvarer, når der skal bages kager.
En kageblanding er en pakke med de fleste af de ingredienser, du skal bruge til en kage i korrekt afvejet mængde. Du skal altså blot hælde pakkens indhold i en skål, tilsætte enkelte ingredienser som vand og fedtstof, røre det sammen og så er kagedejen klar til at blive bagt.
Men hvad indeholder kageblandinger egentligt, og hvad er forskellen på en kage bagt med en kageblanding i forhold til med friske råvarer, når det gælder smag og næringsindhold?
Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på en kageblanding til drømmekage og sammenlignet den med en drømmekage bagt med friske råvarer.
Hvad er der i?
For at kunne sammenligne drømmekage bagt med kageblanding med en drømmekage bagt med friske råvarer har jeg bagt en drømmekage efter følgende opskrift: Drømmekage fra Brovst på 45 minutter - nem opskrift
Drømmekagen bagt med friske råvarer indeholder følgende ingredienser:
- Sukker, æg, smør, kærnemælk, hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, kokosmel, brun farin og mælk.
Til sammenligning indeholder en drømmekage bagt med Maizena kageblanding følgende ingredienser:
- Sukker, hvedemel, æggepulver, hvedestivelse, hævemiddel (E500, E450), vaniljearoma, brun farin, kokosmel, stivelse, skummetmælkspulver, farvestof (E150c) samt vand og margarine (tilsættes selv).
Af naturlige årsager kan der ikke være friske æg og mælk i en kageblanding med tørvarer, hvorfor disse er erstattet med en tørform i Maizena kageblanding. Derudover skal du selv tilsætte margarine og vand til kageblandingen.
Udover tørvarerne er en af de største forskelle på de to, at der anvendes tilsætningsstofferne i form af aroma og farvestof i kageblandingen.
Om det er nødvendigt at anvende farvestof for at få kokostoppingen til at se mørkere ud, må være op til den enkelte at vurdere. Personligt synes jeg, at kokostopping får en lækker gylden farve uden brug af farvestof, og at det dermed er helt unødvendigt at tilsætte farvestof til kagen. Vurder selv på foto øverst i artiklen.
Ikke stor forskel på næringsindhold
Sammenligner man næringsindholdet i en drømmekage bagt med henholdsvis kageblanding og friske råvarer, er der ikke stor forskel.
Der er stort set samme mængde kalorier, kulhydrat, protein og fedt i de to varianter.
Den største forskel er typen af fedt i de to kager. På Maizena kageblanding angives, at der skal tilsættes margarine som fedtstof, mens drømmekagen med friske råvarer er bagt med smør.
Margarine er et vegetabilsk blandingsprodukt, mens smør er et rent animalsk produkt. Smør indeholder mættet fedt i modsætning til margarinen, hvorfor mængden af mættet fedt i drømmekagen med smør vil være højere, end hvis den bages med margarine.
Følger du altså brugsanvisningen og anvender margarine i din kageblanding, vil den have et lavere indhold af mættet fedt, selvom den samlede mængde fedt og kalorier vil være den samme for de to kager.
Jeg vil dog altid foretrække at bage med smør, og i så tilfælde vil typen af fedt være ens for de to kager. Vil du gerne skære ned på det mættede fedt, kan du også anvende et vegetabilsk fedtstof i drømmekagen med friske råvarer – men vær opmærksom på, at typen af fedt du bager med, har indflydelse på smagen af kagen.
Her kan du se forskellen i næringsindhold på drømmekage bagt fra henholdsvis Maizena kageblanding og med friske råvarer:
Per 100 gram kage | Kageblanding | Friske råvarer* |
Energi, kcal | 361 | 368 |
Fedt, gram | 16,7 | 18,1 |
Mættede fedtsyrer, gram | 3,5 | 12,6 |
Kulhydrat, gram | 50 | 45,8 |
Heraf sukkerarter, gram | 33,3 | 32,3 |
Kostfibre | 1 | 2 |
Protein, gram | 4,2 | 4,3 |
Salt, gram | 0,8 | 0,4 |
* Data fra Vitakost
Smagen er fin - når den er friskbagt
Men hvad med smagen - hvad er egentligt forskellen i smag på en drømmekage lavet fra kageblanding i forhold til en lavet med friske råvarer?
Jeg har smagt begge typer og har observeret følgende i forhold til duft, smag og konsistens:
Maizena drømmekage (kageblanding):
- Tydeligt mørkere i kokostoppen. Et tyndt lag af kokostopping.
- Friskbagt: Duften er mild og svag. Bunden har en mild sandkagesmag, der ikke smager af andet end en smule sødme. Konsistensen er meget let og luftig. Meget sprød topping, der er næsten karamelagtig. Svag smag af kokos i kagen generelt.
- Efter nogle timer på køkkenbordet: Kagen bliver hurtigt tør og mister smag og mundfylde.
Drømmekage med friske råvarer:
- Lysere i kokostoppen. Et tykt lag af kokostopping.
- Friskbagt: Betydeligt kraftigere duft af kokos og farin-kokos-topping. Bunden har mere bid og en rundere smag. Bunden er mere fyldig og tung og kokos giver struktur at tygge på. Topping er mere blød og cremet med mere kokos både i smag og at tygge på.
- Efter nogle timer på køkkenbordet: Stadig frisk og saftig.
Mens de er friskbagte og lune smager begge kager faktisk rigtig godt på hver deres måde. Maizenakagen er mere let og præget af en sprød karamelagtig topping med en svag kokossmag, mens drømmekagen med de friske råvarer er fyldig med mere smag og en mere blød og cremet topping med god kokossmag.
Men efter et par timer på køkkenbordet er Maizenakagen blevet temmelig tør og har mistet noget af sin smag og sprødhed i toppingen. Drømmekagen med de friske råvarer er derimod stadig saftig og svampet og med en god og cremet topping.
Drømmekagen fra kageblanding skal altså spises, mens den er helt frisk og stadig lun for at få en god smagsoplevelse, mens kagen med de friske råvarer kan holde sig i op til flere dage.
Er det lettere at bage med kageblanding?
Det er nærliggende at tænke, at det er lettere at bage med en kageblanding med alle ingredienser belejligt afvejet i forhold til at bage en kage med friske råvarer.
Jeg tog derfor tid, da jeg bagte de to forskellige varianter, men sparede samlet set ikke mere end 5-10 minutter på at anvende kageblandingen. Det der tager tid, er ikke at veje ingredienserne af, men selve bagetiden i ovnen. Du skal stadig bruge tid på at røre dejen sammen, smøre formen, vaske op osv. Der er altså ikke meget tid sparet i køkkenet.
Men i indkøbssituationen er det selvfølgelig lettere at komme en kageblanding i kurven, end at skulle finde en opskrift og købe de forskellige ingredienser til kagen.
Dog er det sjældent særligt avancerede kager, der kan købes som kageblanding, og mange af ingredienserne som mel, sukker, smør, mælk, bagepulver, vaniljesukker osv. er ofte at finde i de fleste hjem i forvejen.
Så afhængigt af, hvor velassorteret dit køkken er, kan der være mere eller mindre tid at spare på indkøbssituationen.
Pris afhænger af kvalitet
Men hvad så med prisen? Er det billigere at bage kager med kageblanding end friske råvarer?
Drømmekage-blandingen fra Maizena kostede 26 kroner i supermarkedet. Men hvad det koster at anvende friske råvarer er ikke så let at svare på. Det afhænger af, hvilke råvarer du køber.
Hvedemel kan koste fra 3 kroner kiloet til over 20 kroner kiloet og tilsvarende for andre råvarer afhængigt af, om du vælger lavprisudgaven eller den økologiske luksusudgave.
Ingredienserne brugt i en kageblanding er dog nok ikke de dyreste af slagsen med mindre, der specifikt er angivet noget på pakken om dette. Skal du sammenligne prisen, bør man derfor nok sammenligne med de billige råvarer, og i så tilfælde kan du sagtens bage en kage med friske råvarer for 26 kroner, hvis du kun regner den mængde ingredienser med, som du skal bruge til kagen.
En fordel ved at anvende friske råvarer er dog netop, at du selv kan vælge kvaliteten. Og kvaliteten af råvarer har en indflydelse på både smag og sundhed.
Hvorfor anvende kageblanding?
Om det er en god løsning at anvende kageblanding, når du skal bage en kage, må være individuelt.
Der er ikke stor forskel på næringsindholdet, men i kageblandingen får du tilsætningsstoffer i form af aroma og farvestof med i købet.
Prismæssigt er der ikke nødvendigvis meget at spare, og du kan ikke vælge kvaliteten af dine råvarer, når du bruger en kageblanding. Tidsmæssigt kan der være lidt at hente på indkøbssituationen.
Hvis du vil have en god smagsoplevelse, skal du være til en let kage med mild smag, hvis du vælger kageblandingen. Og husk at spise kagen med det samme, mens den er friskbagt, hvis du vil undgå en tør kage.
Vil du have en kage, der kan holde sig lidt længere tid og er uden tilsætningsstoffer, må du altså bruge friske råvarer, når du bager din drømmekage.
Kilde: Vitakost.
Se også her, hvad forskellen er på en citronmåne fra Dane Cake og en hjemmebagt citronmåne:
Dan Cake citronmåne - kage eller kemi?
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.