Danskernes livretter er ikke længere stegt flæsk eller hakkebøf, med mindre man er +56. Se den store forskel på unge og ældres spisevaner.
Danskernes livretter, når det gælder hverdagsmad, har ændret sig over tid. Og når man ser på madfavoritterne i Karolines Køkkens nye undersøgelse, er det tydeligt, at vi er blevet globale.
De unge under 36 laver ikke stegt flæsk eller karbonader. Hakkebøffen er udskiftet med tortilla og pizzaen har for længst overhalet kåldolmerne.
Er der en ret, som til gengæld sidder solidt i toppen af 10 blandt de retter, vi laver mest af, er det pasta med kødsovs.
Om det er den italienske udgave, Spaghetti Bolognese, med blandt andet hvidvin eller den danske millionbøf med sovsekulør er lige meget.
Pasta med kødsovs og pasta med grøntsager
Pasta med kødsovs er simpelthen den ret, 59 procent af de adspurgte danskere i undersøgelsen svarede, at de oftest lavede.
- Det er ikke overraskende, at pasta med kødsovs er årets hverdagsfavorit. Den simple, italienske ret har faktisk ligget i toppen over danskernes yndlingsretter de seneste fem år, siger lederen af Karolines Køkken Tove Færch.
Hvad der måske er overraskende, er, at det stadig handler om kødet, når danskerne fortæller, hvilke retter de laver mest.
Derfor får du lige vores to forskellige opskrifter på bolognese - en med kød og en uden.
Danskernes livretter unge versus ældre
For seks år siden blev stegt flæsk med persillesovs kåret som Danmarks nationalret. Laver man afstemningen om ti år, er det formodentlig ikke stegt flæsk længere.
Virkeligheden er nemlig, at der er et stort spring i danskernes livretter alt efter alder. Her ses stegt flæsks popularitet fordelt på unge, midaldrende og ældre:
- 18-35 år: 9 procent
- 36-55 år: 24 procent
- 56+ år: 39 procent
Forskellen mellem aldersgrupperne er endnu mere udtalt, når det gælder hakkebøf. Her er der 37 procents forskel på de unge mellem 18-35 (19 procent) og de ældre over 56 år (56 procent).
Krebinetter og karbonader risikerer også at glide ud med tiden:
- 18-35 år: 14 procent
- 36-55 år: 31 procent
- 56+ år: 48 procent
Om det er på grund af selve rettens smag eller om det skyldes, at unge simpelthen ikke lærer at lave de klassiske retter, vides ikke. Derfor iler vi straks til undsætning med opskriften.
Hvad er det så, der spises mest af folk, der er under 56? Det er især mad lånt fra det internationale køkken: pizza og tortillas.
Om undersøgelsen af danskernes hverdagsmad
- Det tegner et billede af, at der er ved at ske en udvikling i danskernes madvaner, og det er meget spændende at se, hvad danskernes favoritter er om bare få år, siger Tove Færch fra Karolines Køkken.
Undersøgelsen baseres på 2.000 webinterviews af danskere i alderen 18 til 75. De udvalgte har forskellige køn, aldre, jobs og bor forskellige steder i landet.
Den er lavet af Epinions Danmark for Karolines Køkken i februar, 2020.
Comments
No Comments