Danske kartofler er helt unikke, når de lige er kommet fra jord til bord. Og nu har de første nyopgravede, danske kartofler ramt butikkerne.
Danske kartofler kan være en virkelig kedelig spise, hvis de har ligget vinteren over og er blevet melet i smagen. Og så kan danske kartofler være noget af den mest delikate spise, hvis de lige er gravet op fra jorden for at ende på vores spisebord.
Fra i dag er det muligt at købe nye, danske kartofler i Føtex i tre forskellige byer - Frederikssund, Egedal og Roskilde. For os der ikke bor i nærheden, er det dog et løfte om sommer, når de første kartofler lander på hylderne. Det er blot et spørgsmål om tid, før de breder sig ud over det ganske land.
Det er Ryttergårdens Gårdbutik ved Gundsølille, som leverer kartoflerne. I første omgang blot i et lille mål men det er et løfte om, at sommeren er på vej - og dermed også den lækre sommermad som kold kartoffelsalat og nye kartofler serveret med en klat smør og masser af duftende grillkød.
Forskellen på gamle og nye
Det er den milde vinter, der er årsagen til, at kartoflerne i Gundsølille blev spiseklare før tid. Sidste år kunne man få de første nye kartofler fra Samsø den 23. april. Så det er en ren tyvstarter for kunderne i Roskilde og omegn.
Generelt er kartofler en sund spise - fuld af kostfibre og vitaminer. Nye kartofler er sundere end gamle. De nyopgravede indeholder mindre stivelse og flere C-vitaminer end dem, der har ligget på lager i månedsvis. 100 gram nye kartofler indeholder 20 til 25 mg. C-vitaminer. Efter 20 uger er indholdet af C-vitaminer faldet til det halve ifølge Sundhedsstyrelsens "Kan det virkelig passe".
Så alt i alt er det en herlig spise, hvor vi ikke engang behøver at få dårlig samvittighed, når vi spiser en masse nye, danske kartofler.
Din vurdering
-
Danske kartofler er nu til salg i butikkerne