Hvad er hemmeligheden bag Danmarks bedste romkugler? Læs mere om de prisvindende romkugler fra Nørre Aaby her.
Danmarks bedste romkugler er efter sigende fra Middelfart på Fyn.
De prisvindene romkugler fra Nørre Aaby blev i 2018 kåret som de bedste romkugler i landet.
Efter kåringen steg det lille bageris overskud med hele 4000 procent og de prisvindende romkugler kan i dag købes i de meste af landet.
Historien
Det dengang lille fynske bageri, Nørre Aaby Bageri, vandt i 2018 førstepladsen ved konkurrencen ”Danmarks bedste romkugle” ved fødevaremessen Foodexpo i Herning.
Derefter gik det stærkt – alle ville smage den bedste romkugle i landet.
De har nu solgt mere end 3.000.000 romkugler og de eftertragtede kugler sendes hver dag ud til over 200 forhandlere i hele landet.
Væksten og efterspørgslen resulterede i, at det lille bageri var nødt til at gentænke hele deres forretningskoncept.
I dag har Nørre Aaby Bageri skiftet navn til Bak’s Bakery & Deli, men de lover på deres hjemmeside, at det stadig er de samme romkugler, de laver.
Romkugler med posten
Den store efterspørgsel fra hele landet har også fået virksomheden til at oprette en webshop, så du kan få leveret Danmarks bedste romkugler med posten.
Romkuglerne leveres og sælges i æggebakker, som er blevet en del af varemærket for den populære romkugle.
På deres hjemmeside kan du finde både deres webshop og en liste over alle forhandlere i Danmark.
Hemmeligheden
Hvad er så hemmeligheden bag de prisvindende romkugler?
Opskriften har de ikke holdt hemmelig, men har gavmildt delt den. Her kan du se opskriften på Danmarks bedste romkugler, hvis du vil lave dem selv hjemme:
Opskrift på Danmarks bedste romkugler
Ingredienserne er overordnet: Kagerester (wienerbrød og mazarin), kakaopulver, chokolade, fløde, rom, romessens og Nutella.
Ikke som hjemmelavet
Baseret på opskriften indeholder romkuglerne ingredienser, der alle er temmelig almindelige i de danske køkkener og uden de store overraskelser.
Baseret på deres opskrift minder det altså om ingredienserne i andre hjemmelavede romkugler.
Men ser man nærmere på ingredienslisten på Danmarks bedste romkugler, når de købes færdiglavede fra bageriet, ser ingredienslisten lidt anderledes ud.
Tilsætningsstoffer
De færdiglavede romkugler fra Nørre Aaby indeholder nemlig en række tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, emulgator, melbehandlingsmiddel, surhedsregulerende middel samt aromastoffer og farvestoffer.
Disse kan selvfølgelig også findes i en hjemmelavet version, hvis du anvender kagerester eller andet, der indeholder tilsætningsstoffer som for eksempel supermarkedets kager.
Men umiddelbart kan opskriften altså godt snyde lidt, hvis du tænker, at de færdigkøbte er som hjemmelavet og dermed uden tilsætningsstoffer.
Her er den fulde liste over ingredienser i Nørre Aaby romkugler:
Hvedemel (melbehandlingsmiddel: askorbinsyre), margarine (planteolier og fedt (palme, raps)), vand, emulgator: E471, citronsyre, aroma, farvestof: carotin), past. æg, vand, vegetabilsk olie og fedt (palme, raps), vand, aroma, farvestof: beta-caroten, bitter marcipan, mandelmel, nougat, likør, romessens (aromastoffer, naturlige aromastoffer, vand, jamaica rom, 0,5% cellulosederivater: E466 og 0,1% karamel: E150a), kakaopulver, mørk chokolade, fløde 18%, sukker, gær, salt, chokolade (kakaomasse, sukker, kakaosmør, aroma naturlig vanilje), krymmel (sukker, fedtreduceret kakaopulver, vegetabilsk fedt, dextrose, glukosesirup, emulgator lecithin(soja)), surhedsregulerende middel E501(i), melbehandlingsmiddel: E300, konserveringsmiddel: E202, farvestof betacaroten, emulgator (solsikke lecitin, mono- og diglyceriders af fedtsyre, poly glycerolestere), surhedsregulerende middel: E330.
Problematisk palmeolie
En del af det fedtstof, der anvendes i de færdiglavede romkugler fra Nørre Aaby, er den problematiske palmeolie.
Produktion af palmeolie går ud over miljø og dyreliv, da store arealer med regnskov ryddes for at gøre plads til produktionen af palmeolie. Dette ødelægger biodiversiteten og truede dyrearter presses yderligere.
Palmeolie kan dog godt produceres på en mere bæredygtig måde med større hensyntagen til miljø, men der er ikke nævnt noget om, hvordan den palmeolie Bak’s Bakery & Deli bruger, er produceret.
Næringsindhold
Ikke overraskende er romkuglerne temmelig kalorierige.
I 100 gram romkugle er der 378 kcal.
Kalorierne kommer primært fra et temmelig højt fedtindhold – 25 procent af romkuglerne består nemlig af fedt, blandt andet den føromtalte og problematiske palmeolie.
Her kan du se det samlede næringsindhold i Nørre Aaby romkugler:
Indhold per 100 gram | Nørre Aaby romkugler |
Energi (kcal) | 378 |
Fedt (g) | 25 |
-heraf mættet fedt (g) | 9,8 |
Kulhydrater (g) | 26 |
- heraf sukkerarter (g) | 4,2 |
Kostfibre (g) | 1,8 |
Protein (g) | 5,5 |
Salt (g) | 0,65 |
Danmarks bedste romkugler 2021?
Nørre Aaby Bageri vandt prisen for Danmarks bedste romkugler tilbage i 2018.
På grund af Covid 19 har der ikke været afholdt konkurrence siden, så romkuglerne fra Fyn bærer stadig den fornemme titel.
Interessen for at deltage i den næste konkurrence for Danmarks bedste romkugler er stor, så det bliver spændende at se, om Nørre Aaby romkuglen beholder titlen eller om et nyt bageri tager over.
Kilder: Www.baksbakerydeli.dk, TV2 Fyn.
Læs mere om indholdet i færdiglavede kager her:
Købt romkugle indeholder 68 ingredienser
Dan Cake citronmåne - kage eller kemi?
Kager fra Lagkagehuset – ikke som hjemmebagt
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.
Dét er jo mere en trøffekugle end en romkugle og Danmarks bedste, hmmm
Det er Carsten Matthiesen Bak's Bakery's romkugler (Nørre Aaby Bageri) de er super lækre
De bedste er dem jeg selv laver og der er ikke fløde i pga de kan holde kortere tid og heller ikke rom da børn skal kunne spise dem
Og hører aldrig klager for mine romkugler tværtimod kun brok når der ikke er flere
Jeg synes ikke Nørre Aaby's romkugler er gode, jeg blev mere end skuffet første gang jeg fik dem, og anbefaler dem ikke til nogen, jeg synes ikke de fortjener en førsteplads.