Gør som Noma, brug cubansk oregano i din madlavning. Den aromatiske og saftige krydderurt bringer masser af smag til din mad.
Cubansk oregano er en forholdsvis ny krydderurt i Danmark.
Restaurant Noma har været glade for den smagfulde krydderurt de seneste år, og den er nu ved at vinde indpas i de danske køkkener og vindueskarme - og med god grund.
Kært barn har mange navne
Måske er du stødt på den samme krydderurt under navne som mexicansk oregano, indisk oregano, jamaicansk timian, spansk timian, fransk timian, oregano orejon, indisk mynte, indisk hjulkrone, suppemynte eller blot elefantøre.
Men det er alle navne for den samme krydderurt med det latinske navn plectranthus amboinicus.
Den er ikke som de velkendte krydderurter som oregano, timian eller mynte, men tilhører dog læbeblomstfamilien, ligesom oregano og mynte.
Aromatisk og saftig
Cubansk oregano har fået sit navn, da den ofte anvendes på samme måde som oregano i mad.
Krydderurten er kendt verden rundt og elsket for dens kraftige smag og saftige konsistens.
Smag og duft er krydret, kraftig og meget aromatisk i forhold til mange andre krydderurter.
Sådan anvendes cubansk oregano
Lad dig ikke skræmme af de kraftige sukkulentagtige blade. Hak dem fint og brug dem som krydderurt på samme måde som du vil bruge for eksempel oregano.
En tomatsalat med mozzarella eller en græsk salat med finthakket cubansk oregano smager fantastisk!
Du kan også bruge den i fars, supper, sammenkogte retter og fiskeretter, ligesom den er god i en chutney eller tomatsauce.
I nogle dele af verden bruges den sågar som medicinplante for eksempel til at drikke i te, når du har ondt i halsen.
Dyrk den selv
Cubansk oregano er en tropisk plante, der ikke tåler frost. Har du den stående i haven, skal du altså sørge for, at den står lunt, og den kan kun dyrkes i sommerhalvåret.
Til gengæld er den perfekt at dyrke som potteplante hele året indendørs i en vindueskarm.
Den er let at dyrke så længe den får lidt sol, varme og vand - den vokser lystigt og sætter hurtigt nye skud.
Få mere viden om fødevarer her:
Del dine ideer og tanker med os andre her: