Her får du min opskrift på en skøn kartoffel jordskokkesuppe. Det er en nem og cremet suppe, der fungerer som både forret og let hovedret.
Jeg elsker jordskokkesuppe – den har en vidunderlig smag og konsistens. Smagen er let af nødder og samtidig kan man tydeligt mærke de sunde ting i suppen.
Jeg plejer at tilsætte en smule hvidløg og en kartoffel til suppen. Det gør jeg, da jeg synes det runder smagen af jordskokker fint af – så man kan sige, at opskriften her i virkeligheden er en kartoffel-jordskokkesuppe.
Jordskokken er en rodfrugt og har form som en knold. Smagen er som nævnt lidt nøddeagtig og minder lidt om artiskokker. På engelsk hedder jordskokker i øvrigt Jerusalem artichoke.
Jordskokker er i sæson fra september til april og er som så mange andre rodfrugter mest aktuel i køkkenet i de kolde måneder. Jordskokkesuppe er derfor en rigtig efterårs- og vinterklassiker. Se også fremgangsmåde i min video.
Opskriften her er til fire personer, og mængden passer nok bedst som forret. Vil du bruge suppen som hovedret, skal du beregne en lidt større mængde – selvom jordskokkesuppen er meget mættende.
Opskrift på jordskokkesuppe
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 500 gram jordskokker - i mindre stykker
- 1 stor kartoffel - gerne bagekartoffel
- 1 løg - hakkes groft
- 2 fed hvidløg - hakkes groft
- olivenolie
- 1 teskefuld timian - tørret - eller frisk timian
- 8 deciliter grønsagsfond - en liter vand med to terninger
- 0,5 citron - friskpresset citronsaft
- 1 deciliter piskefløde
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- 500 gram jordskokker skrælles og deles i mindre tern. 1 stor kartoffel skrælles ligeledes og skæres ud i små tern.
- Hak 1 løg og 2 fed hvidløg groft.
- Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolielidt i en tykbundet gryde.
- Kom jordskokker og kartofler ved sammen med 1 teskefuld timian, og lad det svitse videre et par minutter.
- Tilsæt så 8 deciliter grønsagsfond og saften af 0,5 citron, og lad det nu koge mørt. Det tager cirka 20 minutter.
- Blend den kogte jordskokkesuppe med en stavblender, og vend 1 deciliter piskefløde i.
- Smag suppen til med salt og friskkværnet peber, og varm jordskokkesuppen igennem.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Tips
Anret den færdige jordskokkesuppe i lune skåle eller dybe tallerkner, og pynt med lidt olivenolie og bredbladet persille.
Du kan også pynte med løgringe, der er sauteret af i lidt smør. De passer perfekt til den cremede suppe med jordskokker.
Et godt brød er også altid en sikker vinder, når der serveres suppe – prøv for eksempel med et friskbagt ciabattabrød.
Jordskokkerne behøver reelt ikke at blive skrællet – så længe du vasker dem grundigt og sørger for, at al jord er fjernet. Dog vil det give suppen en lysere farve, hvis du skræller både jordskokker og kartofler.
Jordskokkesuppen er virkelig god som forret, men den kan bestemt også gå som en hovedret, hvor du laver en lidt større mængde suppe.
Eileen
Hej
Hvor lang tid bør man blende suppen, når der er kartoffel i? 😀
Vh Eileen
Holger Rørby Madsen
Hej Eileen
Den skal bare blendes indtil den er jævn 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger