En blender kan bruges til at lave alt fra suppe til smoothies. Her er tips og tricks til køkkenmaskinen, blandt andet hvordan du gør den ren på rekordtid.
Mirakelmikseren - det var navnet på den allerførste blender, der kom på markedet i USA i 1937. Og et mirakel var 'Miracle Mixer', for den ny maskine kunne knuse og mose maden selv, så husmoren sparede noget knofedt.
Fred Waring er navnet på manden, der lancerede den første blender, og han døbte hurtigt blenderen om til Waring Blendor.
Succesen var til at tage at føle på, for i 1954 var der solgt en million blendere i USA.
Firmaet findes endnu, men i dag er der hundredvis af mærker og modeller at konkurrere med.
De forskellige blendertyper
Der er forskellige typer køkkenmaskiner, som kan mose og finhakke mad.
En blender er god til mange ting, men skal man blot lave en hurtig humus eller glat guacamole, giver blenderen meget mere opvask end nødvendigt. Her er det rart at have en mindre model på banen.
Blender: Blenderen består kort sagt af et stort glas med en kniv i bunden, der er koblet til en lille motor. Når kniven roterer, moses indholdet i glasset.
Den kan bruges til stort set, der skal forvandles fra hele stykker til pure, suppe, sauce, smoothies o.s.v.
Tip: Når du laver smoothies, er det bedre at bruge frosne frugter til at gøre drikken kold end isterninger. Isen vil vande smoothien ud i modsætning til de frosne frugter.
Smoothieblender/sportsblender: En mindre blender, hvor du kan blende direkte i det glas, du skal drikke af.
Den fylder ikke så meget, så har du et lille køkken, er det et godt alternativ til den store blender. Du kan nemlig også bruge den til at blende små portioner af sauce og suppe.
Stavblender: Skal noget moses og blendes, mens det er i gryden på kogepladen, er stavblenderen genial. I stedet for at hælde hele molevitten i blenderen, er det meget lettere at bruge stavblenderen.
I det taget kan den blende det meste, men den er til gengæld elendig til at knuse is.
Minihakker/løghakker: Små portioner som en pasta af hvidløg, chili og krydderier kan ordnes i minihakkeren - ofte kaldt en løghakker.
Fordelen ved en minihakker er, at du kan nøjes med at lade den hakke i et kort øjeblik, så du får finthakkede løg i stedet for knuste. Den er også god til friske krydderurter, selv bruger jeg den altid til at lave pesto med.
Test viser de bedste
Forbrugerrådet Tænk testede 20 blendere i 2018. Her blev KitchenAid 5KSB8270 blender kåret til 'bedst i test'. Den er kostbar, 5.499 kroner.
Heldigvis er nummer to på listen meget billigere. Det blev Braun JB 5160 WH, som på det tidspunkt kostede 664 kroner.
Den roses blandt andet for, at den knuser is på den helt rette måde, så isen ikke knuses til mos men til små stykker.
Undgå at lave disse fejl
Det er fristende at lave mad i en fart og bare hælde alle ingredienser i blenderen på en gang og så give den max. gas. Men det er en dårlig ide at "vold-blende".
I stedet skal du fylde blenderen ved at hælde væsken i først og derefter komme frugter, grøntsager eller andre hele fødevarer ned i glasset. Det er lettere for kniven at arbejde, når væsken er i bunden.
Desuden skal du begynde på lav fart, hvis du vil have det hele blendet optimalt. Når de hele stykker er most, kan du sætte farten op på fuld hastighed og lade den køre i et halvt til et helt minut.
Opskrifter
Madens Verdens har en masse opskrifter på smoothies og andre retter, der kræver en køkkenmaskine, som kan mose maden. Prøv for eksempel vores smoothies med dadler og banan eller frugtbomben: Banansmoothie med jordbær og hindbær.
Du kan også lave en Oreo milkshake eller en cremet suppe med græskar.
Rengøring
Kniven i en blender kan være besværlig at gøre rent, især hvis der er blevet blendet tyk mos af mad som kikærter og avokado. her er et trick til at rengøre den hurtigt og let:
Kom varmt vand i blenderen og hæld et par dråber opvaskemiddel derned.
Tænd blenderen og lad sæben rotere i beholderen. Derefter er det nemt at vaske den.
Del dine ideer og tanker med os andre her: