Opskrift på Bedstefars skæg, der er en kage fra gamle dage, men den holder stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.
Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.
Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.
I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker.
Opskriften er nok til 10 personer.
Opskrift på bedstefars skæg
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 200 gram smør - blødt
- 250 gram sukker
- 2 æg
- 350 gram hvedemel
- 1 teskefuld bagepulver
- 1 teskefuld vaniljesukker
- 250 gram mælk - svarende til 2,5 dl.
- 100 gram hindbærmarmelade - eller anden marmelade
Til marengs:
- 100 gram pasteuriserede æggehvider
- 175 gram sukker
- 0,5 teskefuld eddike
Fremgangsmåde
- Kom 200 gram smør (blødt) og 250 gram sukkerop i en skål, og rør det luftigt. Rør så 2 æg i et ad gangen.
- I en anden skål blander du 350 gram hvedemel 1 teskefuld bagepulver og 1 teskefuld vaniljesukker.
- Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med 250 gram mælk (2,5 dl.). Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
- Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
- Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
- I mellemtiden pisker du 100 gram pasteuriserede æggehvider stive sammen med 175 gram sukker og 0,5 teskefuld eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
- Tag kagen ud af ovnen, og smør 100 gram hindbærmarmelade på.
- Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
- Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
- Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Tips
Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.
Lena Nielsen
Hvorfor vejes mælken i gram, og ikke i dl? Hvor mange æggehvider skal der bruges? Vh. Lena Nielsen
Holger Rørby Madsen
Hej Lena
Fordi jeg synes det er mere præcist 🙂
Men jeg har nu også skrevet mængden i deciliter.
Du skal bruge 100 gram æggehvider - vej dem gerne af, så du får et mere præcist mål.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Bodil
Når man laver dobbeltportion til bedstefar med skæg ændres alt i opskriften undtagen æggehvider
Der står at der skal 3 hvider til
, så det blev ikke så godt
Kan I rette det , så det ikke sker for andre
Mvh Bodil
Holger Rørby Madsen
Hej Bodil
Tak for det, jeg har lige fjernet det med de 3 æggehvider. Det er vægten, der tæller. Altså 200 gram ved dobbelt portion.
Alt det bedste
Holger
Niels Larsen
Niels Larsen august 01, 2022
Hej Holger
Jeg fik aldrig svar på, hvilken størrelse rund springform kan jeg bruge til kagen?
Holger Rørby Madsen
Hej Niels
Det beklager jeg. Jeg forsøger at nå at svare alle spørgsmål, men det kan glippe. Jeg er jo også bare et menneske 🙂
Jeg vil tro en springform med en diameter på ca. 23-24 centimeter er perfekt.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Karin Nybo
Hej vil kagen være god hvis den bages dagen før lækre opskrifter bruger dem tit da jeg arbejder frivillig i en café god dag Karin
Holger Rørby Madsen
Hej Karin
Det kan du tro - den kan sagtens bages dagen før 🙂
Og tak for det frivillige arbejde - det er skønt at høre.
Alt det bedste
Holger
inger bjerre
Min yndlingskage fra barndommen. dengang hed den bedstefarkage.
Jolanda
Rigtig dejlig med hinbær, men sveskemos er også godt.
Julie Jespersen
Hej Holger, er der noget andet, ikke frugt/bær baseret, jeg kan bruge til mellem laget. Det er nogle i min omgangskreds der har allergi overfor det, men kunne stadig godt tænke mig bage den.
Johannes Nielsen
Traditionelt laves toppingen ikke flad, men med en kniv eller ske bringes toppingen op i små toppe/spidser, så det ligner skæg der stritter.
AG
Den hedder bedstefars skæg fordi børnene ofte får toppen på overlæben når de spiser den. Tænker det er fra personen som opfandt kagen, altså en "familiehistorie"
Lone
Kan man lave den nogen dage før, og fryse den ned?
Gitte
Jeg tænker at den hedder bedstefars skæg fordi marengsen ligner grå skæg
Morten
Kagen hedder bedstefars skæg fordi, at man kan risikere at få en hvid afmærkning af toppen på overlæben, når man tager en bid af kagen
Margit
En meget lækker kage til søndagskaffe.Den faldt i alles smag. Tak for det.Margit