Her er opskrifterne på fem nemme sovse, som passer til forskellige slags kød. Disse sovse er rare at kunne lave, så gem gerne opskriften.
Det er ikke så besværligt at lave en god sovs, når blot man ved hvordan man gør. Og her er opskrifterne på fem nemme sovse, der passer til mange forskellige retter med kød.
Smør sovs til fisk
Kom en lille smule olie i en kasserolle, og sauter hurtigt to finthakkede skalotteløg. Kom så en deciliter hvidvin ved, og kog det lidt ind. Blend det med en stavblender og kog forsigtigt op igen. Hold en ret lav varme.
Pisk så gradvist 50 gram lunt smør i tern ind i smør sovsen, og tag sovsen af blusset. Smag til med salt og peber, og vend til sidst en lille håndfuld friskhakket persille eller purløg i.
Smør sovs er fremragende til dampet fisk eller en hel rødspætte i ovn.
Bechamel sovs til frikadeller
I en tykbundet kasserolle smelter du to gode spiseskefulde smør, og når smørret er brust af, pisker du to spiseskefulde hvedemel i.
Pisk så gradvist fem deciliter mælk ind i sovsen, og fortsæt indtil den har den rette konsistens. Smag til med salt, hvid peber og eventuelt lidt revet muskatnød. Skru ned for varmen, og lad nu bechamelsovsen småsimre i 15 minutter under stadig omrøring, så den ikke brænder på.
Bliver bechamel sovsen for tyk, tilsætter du blot lidt mere mælk.
Det er denne sovs du bruger i en lasagne, men den er også god til frikadeller i ovn.
Paprika sovs til stegt kylling
Paprika sovs laves egentlig lidt på samme måde som den hvide bechamel sauce. Smelt to spiseskefulde smør i en tykbundet kasserolle, og kom så et finthakket skalotteløg ved. Tilsæt også to teskefulde paprika.
Pisk så to spiseskefulde hvedemel i, og derefter pisker du gradvist fem deciliter mælk ind i sovsen. Lad den småkoge i 15 minutter, så du fjerner smagen af mel. Rør undervejs, og kom mere mælk i hvis paprikasovsen er for tyk.
Smag til med salt, peber og eventuelt mere paprika, og server paprika sovs til grillet kylling eller svinekoteletter.
Bearnaise sauce til en god bøf
Så gælder det en af de største klassikere. Mange frygter at lave en bearnaise sovs, den nemt risikerer at skille. Men tag det roligt. Sådan gør du: Kom en deciliter hvidvinseddike i en kasserolle, og kog den ind til det halve sammen med tre finthakkede skalotteløg og en lille håndfulde friske estragon blade.
Sigt så den hjemmelavede bearnaise essens, og stil den i køleskabet til afkøling.
Kom fire pasteuriserede æggeblommer i en skål sammen med et par spiseskefulde vand, og pisk det derefter sammen med bearnaise essensen og et par teskefulde citronsaft. Citronsaften tager det mest fede af smagen i en bearnaise sauce.
Skær 150 gram smør i mindre tern.
Sæt kasserollen med din bearnaise sovs over på komfuret på lav varme. Pisk gradvist smørtern ind i saucen indtil du har den rette konsistens på den.
En ægte bearnaise sauce skal ikke være hverken for varm eller kold, så mærk med en lillefinger om den er tilpas varm, og server den straks.
Bearnaise sovs er selvfølgelig fantastisk til en god bøf af oksemørbrad, men også til en langtidsstegt oksefilet.
Hollandaise sauce til grillet laks
Pisk fire pasteuriserede æggeblommer sammen med fire spiseskefulde vand i en kasserolle, og varm forsigtigt op ved lav varme.
Skær 150 gram smør i mindre tern.
Pisk nu smørtern ind i hollandaise saucen ved svag varme, og fortsæt indtil saucen har den rette konsistens. Det kan godt tage op mod 10 minutter.
Hollandaise saucen bliver fyldig og skummende, og når du lige har taget gryden af blusset, rører du et par spiseskefulde citronsaft ind i sovsen.
Sauce hollandaise serveres blandt andet til grillet laks eller laksebøffer i ovn.
Det var opskrifterne på fem nemme sovse, som er rare at have ved hånden. God fornøjelse.
Her ern oversigt over fem nemme sovse, der er rare at kende opskriften på. Om det så er en bearnaise eller en bechamel sovs, så kan du nemt sovsen med denne opskrift. Foto: Guffeliguf.dk.
0 Comments